Clinton’ın anketlerde Trump’a fark atmasının sebepleri neler?

Clinton’ın anketlerde Trump’a fark atmasının sebepleri neler?

Uzmanlara göre Hillary Clinton’ın 8 Kasım seçimlerini kazanma şansı her geçen gün artıyor. Son haftalarda yapılan anketlere göre Clinton, mayıs ayı rakamlarına kıyasla Trump’la arasındaki farkı iyice açmış durumda.

Peki bu farkın artışındaki temel etken ne? Trump neden düşüşte? Clinton neden yükseliyor? Bu yükselişin üç temel nedeni var.

BİR: LİBERTERYEN PARTİ

Cumhuriyetçi Parti (GOP) aslında büyük bir koalisyon partisi. GOP, Liberteryen Parti’den (devletin küçülmesini savunan daha az muhafazakar bir parti) Çay Partisi’ne kadar oldukça geniş sağ eğilimli akımların yer aldığı bir çatı kuruluş. Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığını kazanması Çay Partililerde rahatsızlığa yol açmaz iken Liberteryenler için ciddi sarsıntıya neden oldu.

Trump’tan rahatsızlık duyanlar arasında GOP’un ana akım kanadını temsil eden Bush ailesi ile 2012’deki başkan adayı Mitt Romney gibi isimler bulunuyor. Hatta Cumhuriyetçi Parti başkan adaylarına her seçim döneminde en büyük bağışı yapan Koch kardeşler dahi Trump’tan duyduğu rahatsızlığı kamuoyu ile paylaşacak kadar gidişattan memnun olmadığını göstermişti.

GOP içindeki bu rahatsızlık en fazla Liberteryen Parti’ye yaradı. Mayıs ayının son haftasındaki parti kurultayında Liberteryenler 8 Kasım için başkan adaylarının New Mexico eyaletinin Cumhuriyetçi eski valisi Gary Johnson olduğunu resmen açıkladı. Bu açıklama Florida eski valisi ve eski başkan aday adayı Jeb Bush, Ohio Valisi ve eski başkan aday adayı John Kasich, Mitt Romney gibi isimlerin bu partiye yönelmesine yol açtı.

Liberteryenlerin Trump’ın Cumhuriyetçi Parti seçmeni içinde yüzde 8 ila 10 oranında oy kaybetmesine neden olduğu tahmin ediliyor.

İKİ: SANDERS FAKTÖRÜ

Trump’ın Hillary Clinton karşısında gerilemesinin bir diğer nedeni de Demokrat Parti içinde başkan adaylığı yarışının bitmesi ve rakibi Vermont eyaleti bağımsız Senatörü Bernie Sanders’ın yaptığı Clinton’a destek açıklaması. Yani Demokratlarda artık birliğin sağlanması.

Sanders’ın yarışı kaybetmesiyle bağımsız seçmenlerin Trump seçeneğine karşın Clinton’a yöneleceği öngörülüyordu. Clinton’ın Sanders sonrası bağımsız seçmenlerden yüzde 7-8 oranında ekstra destek aldığı tahmin ediliyor.

ÜÇ: “MEKSİKA KÖKENLİ” HAKİM

Trump’ın düşüşündeki bir diğer neden de kendi adıyla kurduğu üniversiteyle ilgili olarak hakkında usulsüzlük ve haksız kazanç suçlamalarıyla açılan davanın hakimine yönelik ırkçı ifadeleri.

Trump Üniversitesi hakkında California’da açılan davaya Federal Yargıç Gonzalo Curiel bakıyor. Trump, Curiel hakkında Meksika kökenli bir aileden gelmesi nedeni ile “Fıtratında şiddet eğilimi var” sözleri kamuoyundan büyük tepki aldı. Indiana eyaletinde dünyaya gelen Curiel, baba tarafından Meksika kökenli. 1920’li yıllarda ABD’ye gelen baba Salvador Curiel, 1946 da Francisca ile Meksika’da evlenmiş. Yargıç Gonzalo 1953 yılında dünyaya gelmiş. 

Trump, hakkında açılan davaya bakan Curiel’in, ‘Meksika sınırına yapmayı vaat ettiği duvar’ nedeniyle kendisine karşı adil olamayacağını ileri sürmüş ve bu nedenle ‘mahkemenin bir türlü bitirilemediğini’ savunmuştu.

Trump’ın bu sözleri kamuoyunda beklediğinin aksine ters tepmiş, başkan adayı ırkçılıkla eleştirilmişti. Trump’ın Curiel’e sözleri nedeni ile kendi seçmen tabanından dahi oy kaybettiği öngörülüyor.

Geçtiğimiz ay yapılan anketlerde Trump ile Clinton arasında fark ortalama yüzde 4 olarak tespit edilmişti. Haziran ayı anketlerinde ise iki aday arasındaki fark ortalama yüzde 12’ye kadar yükseldi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.