Clinton, Sanders’tan New Hampshire eyaletinin intikamını acı aldı

Clinton, Sanders’tan New Hampshire eyaletinin intikamını acı aldı

Demokrat Parti içindeki önseçim yarışında Hillary Clinton rakibi Bernie Sanders’a karşı South Carolina’da oyları sildi süpürdü. 9 Şubat tarihinde New Hampshire da Sanders’a karşı açık ara kaybeden Clinton, rakibinden intikamını South Carolina’da aldı.

ABD 2016 başkanlık seçimleri için Demokrat Parti’nin başkan adayı olmak için yarışan eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, South Carolina’da yapılan önseçimi açık farkla kazandı. Süper Salı (Demokratlar 11 eyalette aynı gün önseçimlere gidecek) öncesi büyük moral toplayan Clinton, geçen hafta da Nevada eyaletinde rakibi olan Vermont Senatörü Bernie Sanders’a karşı galip gelmişti. New Hampshire hezimetinin ardından Nevada ve South Carolina’da kazanan Clinton, son zaferi ile birlikte Afro-Amerikalıların gözde başkan aday adayının kendisi olduğunu da göstermiş oldu.  

Partililerin yanı sıra seçmenlerin de katılabildiği önseçimde Clinton oyların yüzde 73.5’ini alırken Sanders ancak yüzde 26’da kaldı. Bir başka ifade ile sandıktan Clinton için 271 binden fazla oy çıkarken Sanders ancak 95 binde kaldı. Clinton, zafer konuşmasında Cumhuriyetçi Parti’nin en güçlü başkan aday adayı emlak milyarderi Donald Trump’a yüklendi. Clinton, ”Duyduğunuzun aksine bizim Amerika’yı yeniden büyük yapmaya ihtiyacımız yok. Amerika’nın büyük olmadığı zaman olmamıştır. Ama bizim Amerika’yı yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Duvarlar yerine aradaki engelleri yıkarak” dedi.

Clinton bu sözleri ile Trump’ın seçim kampanyası sloganı olan ”Amerika’yı  yeniden büyük yapacağız” sözü ile Meksika sınırına duvar örülmesi projesini sert şekilde eleştirdi.

South Carolina eyaleti Demokrat Parti içindeki önseçim yarışında önemli bir role sahip. South Carolina’da kazanan başkan aday adayı, aynı zamanda Afro-Amerikalıların da desteğini alacağı anlamına geliyor.

Önseçim öncesi de anketler Clinton’ın South Carolina’da rahat kazanacağını gösteriyordu. Clinton, 2008 yılındaki başkan aday adaylığı yarışında ABD Başkanı Barack Obama’ya karşı South Carolina’da kaybetmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.