Clinton: Sanders’ın planları gerçekçi değil

Clinton: Sanders’ın planları gerçekçi değil

Demokrat Parti’nin başkan aday adayları PBS ile CNN’in ortaklaşa yayınladığı tartışma programında karşı karşıya geldi.

Eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın dile getirdiği planlarının gerçekçi olmadığını savundu.

Clinton, Demokrat Parti’nin başkan adaylığı yarışında rakibi olan Vermont Senatörü’nün ‘sosyalist politikalarını’ eleştirdi. New Hampshire önseçimlerinin ardından ilk defa yapılan tartışma programında Clinton, “Sanders’ın planı federal hükümeti yüzde 40 oranında büyütmek demektir. Bu yalnızca matematiksel bir şey değil, insanların yaşamı demek’’ diye eleştirdi.

Clinton, sağlık sigortasında yapacağı yenilikler hakkında detaylı bilgi verirken, ‘‘Tutamayacağımız sözler vermemeliyiz, sorumlu davranmak zorundayız’’ dedi.

Sanders, rakibinin bu çıkışına, ‘‘Dışişleri Bakanı Clinton, siz henüz Beyaz Saray’da değilsiniz’’ diye karşılık verdi.

Sanders, dünyada gelişmiş her ülkede insanların ABD’ye oranla çok daha uygun fiyata sağlık sigortası elde ettiğini belirterek, bunun Amerika’da da olabileceğini savundu. 

Sanders, Başkan Barack Obama’nın hayata geçirdiği ancak Clinton’ın 2008 yılında başkan adayı olduğu dönemde seçim vadi olarak vaat ettiği ‘Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası’na (Obamacare) karşı olmadığını savundu. Başkan olması durumunda sağlıkta daha kapsamlı ve ucuz sigorta sistemi getireceğini savunan Sanders, ‘‘Biz bir şeyleri sökmeye gelmiyoruz (Obamacare için söz ediyor). Bundan ekonomist Dışişleri Bakanı Clinton ne anlıyor, anlamıyorum’’ diye cevap verdi.  

Clinton’ın New Hampshire’da yapılan önseçimde rakibinin yüzde 22 puan gerisinde kalmasına rağmen tartışmada gösterdiği performansı CNN televizyonunun siyasi yorumcuları ‘‘son derece enerjik’’ diye yorumladı.

Clinton, göçmenlere olumlu mesaj gönderirken Sanders her fırsatta dile getirdiği seçim kampanyasına super PAC’lerin milyonlarca dolar bağışlamasını eleştirdi. Sanders, Clinton’ın seçim kampanyasına Wall Street’in büyük finans şirketleri tarafından milyonlarca dolar bağış yapıldığını yineledi.  

CLİNTON, OBAMA’NIN POLİTİKALARI İLE SANDERS’I SIKIŞTIRDI

Wisconsin eyaletinde yapılan tartışma programında Clinton’ın Sanders’a karşı Başkan Obama’yı sık sık savunup, politikalarına övgüde bulunması dikkat çekti. Sanders’ı Başkan Obama’yı eleştirip, politikalarına muhalif olduğunu belirten Clinton, rakibini muhalif Cumhuriyetçi Parti ile aynı safta durduğunu ima etti.

Clinton, ülkeyi 1930’daki Büyük Ekonomik krizden sonra en sert şekilde etkileyen finans krizinden Başkan Obama’nın çıkardığını belirterek, Sanders’ın Başkan’ı çok defa eleştirdiğini söyledi. Sanders’ın İran ile varılan nükleer anlaşma nedeni ile Obama’ya ‘zayıf’ diye eleştirdiğini anımsatan Clinton, rakibini yine Wall Street reformuna da ‘düzene teslim oldu’ şeklinde sözler sarf ettiğine dikkat çekti.

Sanders, Clinton’ın sözlerine karşın ‘basit hamle’ diye karşılık verirken, kendisinin her zaman Obama’yı desteklediğini söyledi. Sanders, ‘‘İçimizden birisi Barack Obama’ya karşı. Ben ona karşı başkan adayı olmadım’’ diyerek Clinton’ın 2008 yılında Obama’ya karşı yarıştığına dikkat çekti.

Clinton ise, ‘‘Sayın Obama, benim fikirlerime ve tecrübelerime güven duymuş olacak ki başkan seçilince beni dışişleri bakanı yaptı’’ diye karşılık verdi.  

‘‘GÖÇMEN REFORMUNA SANDERS KARŞI ÇIKTI’’

Clinton’ın iyi bir performans gösterdiği tartışma programında Sanders’ın Ted Kennedy’in 2007 yılında Kongre’ye getirdiği ‘göçmen reformuna’ karşı çıktığını hatırlattı. Kendisinin bu reforma destek verdiğini belirten Clinton, suça karışmamış kaçak göçmenlerin sınır dışı edilmesine karşı olduğunu ifade etti.

Sanders, göçmen reformuna karşı kullandığı oy için, ‘‘Bundan dolayı özür dileyecek değilim’’ dedi.

KISSINGER TARTIŞMADA GÜNDEM OLDU

Tartışma programında ABD’nin dış politikasını daha müdahaleci konuma getirmesi ile sık sık eleştirilen eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Demokrat Partili başkan aday adayları arasında da tartışa konusu oldu. Clinton’ın 2014 yılında kaleme aldığı ‘‘Hard Choices’’ (Zor Tercih) adlı kitabında Kissinger’dan ilham aldığını yazdığına dikkat çeken Sanders, Henry Kissinger’ın Kamboçya’da milyonlarca insanın ölümünden sorumlu kimse olduğunu söyledi. Sanders, “Ben Clinton gibi Henry Kissinger’dan öğüt almam’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.