Clinton konuşmasıyla Obama’ya seçim kazandırır mı?

Clinton konuşmasıyla Obama’ya seçim kazandırır mı?

ABD eski başkanlarından Bill Clinton, kariyerinin en iyi konuşmalarından birisini Demokrat Parti’nin Ulusal Kongresi’nde (DNC) Başkan Barack Obama’nın yeninden seçilmesi için yaptı. Amerikan basınından tam not olan Clinton için, ‘‘gelmiş geçmiş en iyi konuşmasını yaptı’’ yorumları yapıldı.

Başkan Obama’nın öylesine kötü bir ekonomi devraldığının altını çizen Clinton, ‘‘Hiçbir Amerikan başkanı tarihte ben de dahil, dört yıl önce devralınan bu kadar kötü bir ekonomiyi dört yılda düzeltemezdi’’ dedi.

Amerika’nın mevcut ekonomik durumunda sağlanan nisbi iyileşmeinin kimseyi memnun edecek düzeye ulaşmadığını itiraf eden Clinton, ancak geçtiğimiz dört yıl içinde alınan kararların gelecek yıllarda herkes tarafından olumlu olarak hissedileceğini, buna kendisinin de kalben inandığını söyledi.

Son derece zeki ve bir o kadar ustaca yaptığı konuşmasında Clinton, geçen hafta Florida eyaletinin Tampa kentinde yapılan Cumhuriyetçi Parti’nin Ulusal Kongresi’nde (RNC) ileri sürülen iddiaları da cevaplandırdı. Clinton, ‘‘Cumhuriyetçilerin Başkan’ın yeniden seçilmemesi için gerekçeleri çok basit; biz geride çok harap bir ekonomi bıraktık ama O (Obama), bunu yeterince hızlı temzileyemedi. O’nun işine son verip bizi yeniden göreve getirin’’ diye ifade etti.

Cumhurşyetçi başkan adayı Mitt Romney ile yardımcısı Wisconsin milletvekili Paul Ryan’ın göreve gelmesi durumunda ekonominin tekrar krize gireceğini de ikilinin ortaya sürdüğü planla ortaya çıktığını aktardı.

En uzun konuşmaların dahi yarım saatte yapıldığı Kongre’de Clinton 48 dakika kürsüde kaldı. Clinton, 1961 yılından bu zamana kadar geçen 52 yıllık sürede Demokrat Parti’nin iktidarda 24, Cumhuriyetçiler’in ise 28 yıl kaldığına dikkat çekerek, ‘‘Bu süre zarfında özel sektörde onlar 24 milyon biz ise 42 milyon kişiye iş imkanı sağladık’’ dedi.

‘‘OBAMA UZLAMŞADA KARARLI’’

Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte şehrinde devam eden DNC’nin ikinci gününde Clinton, Obama’nın partizanca davranmayıp her kesimden insan ile çalıştığına dikkat çekti. Obama’nın eski başkan George W. Bush döneminden üç bakanı kendi kabinesinde görevlendirdiğine işaret eden Clinton, 2008 seçimlerinde rakibi olan Hillary Clinton’ı dahi hükümetine aldığına vurguda bulundu.

Siyasette çatışmanın normal zamanlarda bu işin doğasında olduğunu belirten Clinton, ‘‘Ancak gerçekler dünyasında uzlaşma her zaman daha iyidir… Ne yazık ki Cumhuriyetçi Parti’de hakim olan zihniyet böyle düşünmüyor. Onlar hükümetin zayıflarla uzlaşmasını düşmanlık olarak görüyor. Başkan Obama’nın yeniden seçilmesinde temel bir neden de işbirliğinde (uzlaşmada) karalı olmasıdır’’ diye konuştu.

En önemli sorunun nasıl bir ülkede yaşanmak istendiğine verilecek cevap olduğunun altını çizen Clinton, ‘‘Eğer kazanının herşeyi almasını tercih ediyorsanız, yalnızca kendinizi düşünüyorunuz demektir ve Cumhuriyetçileri destekliyorsunuz. Ama, tüm ülkenin imkan ve olanaklardan sorumluca ortak bir şekilde paylaşmasını düşünüyorsanız, hep birlikteyiz ve Barack Obama ile Joe Biden’a oy vermelisiniz’’ dedi.

Clinton konuşmasında Obama’nın dört yıllık görevi süresince sağlık reformu, otomotiv sanayinin kurutarılması, öğrencilere sağlanan kredi, ekonomiyi kurtarma paketi, temiz enerji gibi kararlara imza atmasıyla da ülkenin geleceğini inşaa ettiğini savundu.

Salonu dolduran binlerce Demokrat Partili’nin alkışları ile sık sık kesilen konuşması sonrasında gazete ve televizyon yorumcuları, eski başkanın kariyerinin en önemli konuşmalarından birine imza attığı yorumlarını yaptı.  Clinton konuşmasından sonra sahneye gelen Başkan Obama ile birlikte salonu selamladı.

Clinton’ın ‘başkan adayım Obama’’ sözlerinin ardından salonu dolduran 5 bin 693 Demokrat Partili delegeler Obama’nın adaylığını oyladı. Oylama sonunda Obama, partinin resmen başkan adayı olduğu ilan edildi. Bugün Kongre’nin son konuşmacısı olarak sahneye gelecek olan Obama, partinin adaylık teklifini kabul edecek ve 6 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde Romney’e karşı yarışacak.


Clinton’ın konuşmasının ardından DNC’yi canlı veren birçok haber kanalı, eski başkanın Obama’ya seçim kazandıracak kadar etkili konuştuğunu yorumlarını yaptı. CNN’de konuşmanın ardınan yapılan değerlendirmede, ”Clinton, bu seçimlerde yaşnızca Obama’yı değil partiyi de kurtardı. Bu Kongre bu konuşma ile zirve noktasına ulaştı” denildi.


Christian Sceince Monitor gazetesi ise ”Clinton Obama’yı kurtardı” yolunda başlık attı. Aynı gazete iki başkanının ilişkilerinde de konuşmanın bir dönüm noktası niteliğinde anlamlı olduğunu ifade etti.


Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.