Clinton: IŞİD’in sınır değiştirebileceğini öngörmüyorum

Clinton: IŞİD’in sınır değiştirebileceğini öngörmüyorum

Dışişleri eski bakanı Hillary Clinton, Irak-Şam İslami Devleti (IŞİD)’in sınır değiştirebileceğine ihtimal vermediğini söyledi. Clinton, “Her ne kadar IŞİD Irak’ta bazı şehirleri ele geçirmiş olsa da bölgede bir İslam devleti kurup sınır değiştirebileceğini öngörmüyorum” dedi.

Bakanlığı döneminde yaşadıklarına dair yeni bir kitap yayınlayan Hillary Clinton, bugünlerde medya kuruluşuna demeçler vererek görevi süresince üstlendiği kritik rolü kamuoyuyla paylaşıyor. New York’ta bulunan Dış İlişkiler Konseyi (CFR) adlı düşünce kuruluşunda konuşan Hillary Clinton, bir soru üzerine Arap Baharı döneminde Mısır’a yaptığı ziyareti de anlattı. Tahrir Meydanı’nda milyonların toplandığı dönemde Mısır’a giderek protestocuların liderleriyle görüştüğünü hatırlatan Clinton, onlara Hüsnü Mubarek’i devirdikten sonra ne yapacaklarını sorduğunu söyledi. Göstericilerin önde gelen isimlerinin demokratik haklarını elde etmek istediklerini anlatığını kaydeden Clinton şöyle devam etti; “Ben de onlara ‘Peki kimin önderliğinde seçimlere gideceksiniz?’ diye sordum. ‘Biz siyasi parti değiliz.’ diye cevap verdiler. Mısır’da sadece ordunun ve Müslüman Kardeşler’in organize olduğunu hatırlatarak, eğer seçime bir oluşum içinde gitmezlerse ikisinden birinin iktidara geleceğini söyledim. ‘Hayır biz ikisini de istemiyoruz’ dediler. O zaman da Mısır için karamsardım. Haklı çıktım.”

OBAMA HÜKÜMETİ ÜÇ BÜYÜK SORUNU KUCAĞINDA BULDU

Clinton, “Obama göreve geldiğinde üç büyük sorundan biri olarak Irak savaşını görüyorduk. Irak savaşı nedeniyle müttefiklerimiz bile ABD’den soğmuştu. Oradaki ihmal ve hatalar, savaşın nedeni olan terör unsurundan dahi herkesi bıktırmıştı. Bunun dışında tabi diğer mesele de ekonomik krizle ABD’nin dünya genelindeki imajının darbe yemiş olmasıydı.” diye konuştu.

ABD’nin Suriye’de pasif kaldığına yönelik eleştirileri de yanıtlayan Clinton, Suriye’deki ayaklanmanın sıradan halkın sokağa dökülmesiyle başladığını anımsattı. Clinton, bu kişilerin Beşşar Esed’in düzenli ordusuna karşı mücadele verdiğini ve Suriye halkının bu çabasına kredi verilmesinin son derece doğal olduğunu söyledi. Suriye’de bugün gelinen noktayı kimse gibi kendilerinin de öngöremediğini aktaran Clinton, radikal grupların bu ülkede giderek daha güçlendiğini dile getirdi. Clinton, Suriye’deki muhalif saflarında bugün Avrupa ile Amerika’dan giden bin kadar savaşçının olduğuna dikkat çekti. “Bu artık sadece Suriye sorunu değil. Ben hiçbir zaman meseleyi sadece Suriye sorunu olarak da görmedim. Bu bölgesel bir sorun” dedi.

Amerikan halkının Başkan Obama’nın Irak savaşını bitirme gerekçelerini makul görüp desteklediğini belirten Clinton, “Yurt dışında ABD’nin ilke ve prensiplerinin, asker sayısını ya da askeri bütçeyi arttırmakla anlatılamayacağını herkes öğrendi” dedi.

Bakanlığı döneminde ‘yumuşak güç’ (soft power) mesajını dünyaya vermek istediğini aktaran Clinton, bu bağlamda ABD’nin yeni dış politika algısını oluşturmaya çalıştığını ifade etti. Clinton, “Savunma odaklı bir algı bizim tek geçerli aracımız değildir” dedi.

Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesine Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin karşı çıktığını aktaran Clinton, bu durumun kararlarını değiştirmediğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.