Clinton ile Sanders’ın tartışmasında iki adayın öne çıkan yanlışları

Clinton ile Sanders’ın tartışmasında iki adayın öne çıkan yanlışları

Demokrat Parti’nin başkan aday adayları Hillary Clinton ile Bernie Sanders, dün canlı yayınlanan tartışma programlarında yaptıkları hatalarla dikkat çekti.

New York şehrinin Brooklyn ilçesinde yapılan canlı tartışma programı CNN ile yerel yayın yapan NY1 televizyon kanallarından ortaklaşa yayınlandı.

ABD eski Dışişleri Bakanı Clinton, tartışma programında ülke genelinde en düşük saat ücretinin 15 dolar olması gerektiğini savundu. Ancak Clinton’ın kendi seçim kampanya web sayfasında ülke genelinde en düşük asgari ücretin 12 dolar olması gerektiğini savunduğu görüldü.

Vermont Senatörü Sanders ise dün akşaki tartışma programında fosil yakıt üretimi yapan şirket lobilerinden 43’ünün Clinton’ın seçim kampanyasına bağışta bulunduğunu savundu. Ancak Sanders’ın dile getirdiği 43 lobi şirketi içinde petrol, gaz şirketlerini temsil edenlerden başka diğer sektörlerden de lobi yapanlar var.

Sanders, Clinton’ı Yahudilerin ABD’deki en büyük çatı kuruluşu olan AIPAC’da yaptığı konuşmada Filistin devletinden söz edemediği ancak “Filistin halkı” diye geçiştirmek durumunda kaldığını söyleyerek eleştirdi. Clinton ise Sanders’a aynı yönde eleştiride bulunarak rakibini Filistin gerçeğini görmemekle eleştirdi.

Sanders, İsrail’in güvenliği ve terörizmle savaşını desteklediği ancak Gazze saldırısında aşırı askeri güç kullanmasını eleştirdiğini, aynı eleştiriyi Clinton’ın yapamadığını söyledi. Sanders, “İsrail, Filistinlilere karşı aşırı askeri güç kullandı mı diye soruyorum kendisine” sualine Clinton doğrudan cevap vermekten kaçındı. Clinton, iki devletli çözümü savunduğunu ve Hamas’ın İsrail halkına karşı roketli saldırılar düzenlediğini söyledi.

Clinton, kendisinin başkanlık için yeterli kabiliyette olmadığını söyleyen ilk kişinin Sanders olduğunu söyledi. Ancak Clinton’a bu eleştiriyi ilk yapan kişi New Jersey Valisi ve Cumhuriyetçi Parti’den bir dönem başkan aday adayı olan Chris Christie’ydi. Aynı eleştiriyi bir dönem başkan aday adayı olan Florida Senatörü Marco Rubio da tekrar etmişti.   

Clinton’a geçen günlerde yaptığı konuşmasında New York’ta işlenen suçlarda kullanılan silahların büyük oranda Vermont’tan geldiği sözünün hatırlatılması üzerine soruyu geçiştirmeye çalıştığı görüldü.  Clinton, “New York’ta işlenen suçlarda kullanılan silahların çoğu başka eyaletlerden geliyor” cevabını verdi.

Sanders’ın super PAC’lerin her bağışçının ismini açıklamak zorunda olduğu gerçeğini görmezden gelerek Clinton’a destek veren süper PAC’ler ile yardım edenlerin çoğunun isimlerini gizlediğini savundu. 

Dün akşamki tartışmada her iki başkan aday adayının da Libya’da rejim değişikliğini destekleyip desteklemedikleri sorusuna yanıt vermekten çekindikleri görüldü. Sanders, daha önceki konuşmalarında Libya’da yaşanan rejim değişikliğini desteklediğini söylemişti.

Sanders, Clinton’ın önseçimlerde önde olmasını Güney eyaletlerindeki başarısına bağladı. Ancak Clinton’ın bugüne kadar birçok kuzey ve orta Amerika eyaletinde de seçimleri kazandığını dile getirmekten kaçındı.

Clinton ile Sanders, bu yıl Kasım ayında yapılacak olan ABD başkanlık seçimlerinde partilerinin başkan adayı olabilmek için yarışıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.