Clinton, idam kararından dolayı Suudi Arabistan’ı sert eleştirdi

Clinton, idam kararından dolayı Suudi Arabistan’ı sert eleştirdi

Aralarında Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in de bulunduğu 47 Şii mezhebi mensubunu idam eden Suudi Arabistan’ı Demokrat Parti’nin 2016 başkanlık seçimleri başkan aday adayı ve eski dışişleri bakanı Hillary Clinton da eleştirdi.

Ön seçim çalışmaları için gittiği New Hampshire eyaletinde bir soru üzerine Clinton, Suudi Arabistan’ın idam kararı için, ‘‘Verilen kararın akıllıca olduğunu düşünmüyorum’’ dedi.

Suudi Arabistan’ın idam kararına tepki olarak Tahran’da bulunan Büyükelçiliği hafta sonu yakılmıştı. Bu olaya tepki olarak da Suudi hükümeti, İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı. Suudi Arabistan ayrıca İranlı diplomatlara da 48 saat içinde ülkeyi terk etmelerini söylemişti.

Suudi Arabistan’ın İran ile diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Sudan’da aynı yönde karar aldıklarını duyurdu.

Ortadoğu’da mezhepsel bir savaş tansiyonunu yükselten gelişmeler ABD gündemine de yakından takip ediliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı taraflara sükunet çağrısı yaparken Clinton, Suudi Arabistan’ın idam kararının akıllıca olmadığını dile getirdi.

Şeyh Nemr el-Nemr’in Suudi Arabistan tarafından idam etmesinden sonra Ortadoğu’da yoğun protestolara yol açtığına işaret eden Clinton, “Bu karar bölgede ateşi daha da alevlendirebilir ve Suudi Arabistan içinde daha fazla muhalefet ile daha fazla kargaşaya yol açacağını düşünüyorum’’ dedi.

Kimsenin hukukun üstünde olamayacağı uyarısında bulunan Clinton, “Yakın dostlarımız ve birçok alanda birlikte çalıştığımız kimseler de azınlık hakları, hukukun üstünlüğü eleştirileri ve sorularımızdan ayrıcalıklı olamazlar’’ diye konuştu.

Onlarca insanın idam edilmesi ile ilgili verilen kararın tüm süreçlerini bilmediğini belirten Clinton, ‘‘Terör suçlamasıyla idam edilen kimseler hakkında hazırlanan farklı raporlar var ve bu da açıkça Suudi Arabistan hükümeti hakkındaki ciddi soru işaretlerini arttırmakta’’ diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.