Chomsky: Toplumdaki arıza nedeni ile Trump yükseliyor

Chomsky: Toplumdaki arıza nedeni ile Trump yükseliyor

MIT Üniversitesi öğretim üyesi ve düşür Noam Chomsky, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından Donald Trump’ın yükselişine toplumdaki ‘‘arızaların’’ yol açtığını söyledi.

Emlak milyarderi Trump’ın başarısının nedeni olarak toplumdaki ‘‘korkunun’’ ve ‘‘bozulmuş yapının’’ etkili olduğunu savunan ünlü düşünür Chomsky,  toplumda yaşanan kaygının 1930’lu yıllarda yaşanan ‘‘Büyük Buhran’’ dönemine benzediğine dikkat çekti.

AlterNet adlı yayın organına konuşan Chomsky, ‘‘Neoliberal dönemde toplumda oluşan arıza nedeni ile korku oluştu… İnsanlar güçlüler karşısında çaresiz, etkisiz, izole olduklarını hissetti ve bunu da anlayamadılar’’ dedi.  

Chomsky, Amerika’nın 1930’larda yaşadığı Büyük Buhran dönemi ile Trump yükselmesine ortam veren siyasi atmosfer arasında benzerlik olduğuna işaret etti.

Chomsky, 1930’la için, “Nesnel olarak, yoksulluk ve acı fazlasıyla vardı” diyerek o dönemde ana akımın dışında siyasi örgütlerin var olduğu ve bunun da toplumda umut duygusunu ayakta tuttuğunu söyledi. Chomsky, ‘‘Bugünün 1930’lardan farkı ise bir umut duygusunun var olmayışı’’ dedi.

ABD 2016 başkanlık seçiminin Trump ile Demokrat Parti’den Hillary Clinton arasında geçmesi durumunda hangi adayın kazanabileceği sorusuna Chomsky, “Ben korkuları ve umutları anlatabilirim, tahminde bulunamam’’ diye cevap verdi.

Demokrat Parti’den başkan aday adayı olan Vermont Senatörü Bernie Sanders’ı daha önceki seçim çalışmalarında destekleyen Chomsky, adaylık yarışında ise ‘‘Kesinlikle Hillary’’ diye açıklamada bulunmuştu. Chomsky, daha önce yaptığı açıklamada Sanders’ın mevcut seçim sisteminde Cumhuriyetçi Parti başkan adayına karşı kazanma şansının bulunmadığını söylemişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.