Carson’a destek eriyor, Trump ise oylarını arttırıyor

Carson’a destek eriyor, Trump ise oylarını arttırıyor

Son yapılan kamuoyu yoklamasına göre bir önceki aya kıyasla Cumhuriyetçi Parti içindeki başkanlık yarışında Donald Trump’a olan destek artarken en yakın rakibi görünen emekli doktor Ben Carson’a ise düşüyor.

ABD’de 2016 başkanlık seçimlerinde en fazla dikkat çeken adaylık yarışı Cumhuriyetçi Parti’de yaşanıyor. Muhafazakar parti içinde bir düzineden fazla başkan aday adayının olması ve kullanılan dilin zaman zaman siyaset dışına kayması dikkatleri çekmesinde etkili oluyor.

Muhafazakar partinin siyasi tecrübesi olmayan ancak buna rağmen kamuoyu yoklamalarında en üste görünen iki aday arasındaki çekişmede ünlü işadamı Donald Trump, emekli beyin cerrahı Ben Carson ile arasındaki farkı açıyor.

Quinnipiac Üniversitesi’nin dün açıkladığı kamuoyu yoklamasına göre Trump bir önceki aya oranla seçmen desteğini yüzde 3 oranında arttırırken Carson 7 puan gerilediği görülüyor. Anket sonucuna göre Trump’a yüzde 27, Carson’a ise yüzde 23 oranında muhafazakar seçmenin destek verdiği görüldü.

Yine aynı ankette Carson’un ikincilikten düştüğü ve yerine ise son bir ayda desteğini yüzde 3 oranında arttıran Florida Senatörü Marco Rubio’nun aldığı görüldü. Rubio’ya destek oranı da yüzde 17 olarak belirlendi.

Rubio dışında öneli çıkış yakalayan bir başka başkan aday adayı da Teksas Senatörü Ted Cruz oldu. GOP içindeki tutucu kesimin gözde ismi olan Cruz, yüzde 16 destek oranı ile Carson ile üçüncülük sırasını paylaştı.

Cumhuriyetçi Parti’den adaylık yarışını kazanacağına büyük şans tanınan ancak beklentilerin altında kalan Florida eski valisi Jeb Bush’a destek oranı yüzde 5 olarak belirlendi.

Hewlett Packard (HP) şirketin eski CEO’su ve muhafazakar parti içindeki tek kadın başkan aday adayı Carly Fiorina ise yüzde 3 olarak ankette oy alacağı öngörüldü. Diğer sekiz başkan aday adayından hiçbirinin yüzde 2’den fazla alamadıkları tespit edildi.   

CARSON’A DESTEK NEDEN ERİDİ?

Donald Trump’ı uzun zaman aradan sonra yarışta en fazla sıkıştıran isim anketlerde Ben Carson olmuştu. Ancak Carson’un  son bir ayda kendisine olan desteğin erimesinin altında birkaç önemli etken bulunuyor. Bunlardan birisi suça karışan meslektaşına destek olması.

Bir başka neden  Suriye’deki savaşa Çin’in de katıldığı yolundaki sözleri. Nihayetinde hayatını kaleme aldığı kitabında kendisi ile ilgili anlattığı bazı hadiselerin doğru olmadığı yolundaki iddialar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.