Bu ankette de Trump açık ara önde

Bu ankette de Trump açık ara önde

Cumhuriyetçi Parti’nin 2016 başkanlık seçimleri için başkan aday adaylarından olan emlak milyarderi Donald Trump, Washington Post (WP) ile ABC News’in anketinde de rakiplerine açık ara fark ettiği görüldü.

WP ile ABC anketine göre Trump’a muhafazakar parti içinde destek verenlerin oranı yüzde 38’e kadar yükseldi. Önceki gün Monmouth Üniversitesi de yaptığı kamuoyu yoklamasına göre Trump’ın yüzde 41 destek aldığını duyurmuştu.

Müslümanların ABD’ye girişinin yasaklanması gerektiği ırkçı sözlerinden sonra Trump’a olan GOP içindeki desteğin arttığı görüldü. WP ile ABC’nin Kasım ayındaki anketinde Trump’a destek yüzde 32 olarak açıklanmıştı.

RAKİPLERİ İLE ARAYI AÇIYOR

Donald Trump, henüz iki, üç ay öncesine kadar hemen herkesin ciddiye almadığı başkan aday adaylarındandı. Ancak muhafazakar seçmen içinde Trump’a olan desteğin bir türlü düşmemesi işin şaka olmadığını gösterdi. Son kamuoyu yoklamaları da Trump’ın oy kaybetmesi bir tarafa sürekli oyunu arttırdığını gösteriyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olabilmek için yarışanlardan Teksas Senatörü Ted Cruz, Trump’ın tam 23 puan gerisinde. Başkan aday adayları içinde en muhafazakar isimlerin başında gelen Cruz, seçmenden yüzde 15 destek aldığı dikkat çekti. Cruz’a destek oranı Kasım ayındaki ankette yüzde 8 idi.

Başkan aday adaylarından emekli doktor Ben Carson, WP/ABC anketinde de oy kaybettiği görüldü. Carson, Kasım ayında yüzde 22 oranında destek görürken partili seçmenden bu ankette yüzde 12 aldı.

Cumhuriyetçi Partili bağış sahiplerinin en fazla yatırım yaptığı iki isimden birisi olan Florida Senatörü Marco Rubio da Carson ile üçüncülük sırasını paylaştı yüzde 12 destek ile. Florida eski valisi Jeb Bush yüzde 5, New Jersey Valisi Chris Christie yüzde 4 ve diğer geriye kalanların hepsi yüzde 2 veya altında seçmenden destek gördüğü kaydedildi.

CUMHURİYETÇİLER DIŞINDA TRUMP İSMİNDEN AMERİKALILAR RAHATSIZ

Amerikalıların, Trump’ın başkan olmasından rahatsız olduğu ortaya çıktı. Ankete katılan deneklerin Trump’ın başkan olması durumundan “kaygılı” olacaklarını belirtenlerin oranı yüzde 69 olarak belirlendi. Yine ankette, Trump’ın başkan olmasından “çok kaygı” duyacaklarını dile getirenler ise yüzde 49. Trump’ın başkan olmasından dolayı memnun olacaklarını belirtenlerin oranı ise yüzde 29 olarak kaydedildi.

Anket bin 2 yetişkin ile 10-13 tarihleri arasında telefonla görüşülerek hazırlandığı vurgulandı. Ankette katılanlardan 851’inin kayıtlı seçmen, 362’sinin Cumhuriyetçi Parti’ye kayıtlı olduğu belirtilirken yanılma payının da artı-eksi 3.5 olduğu dile getirildi. 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.