Birliğin Durumu konuşmasından satır başları

Birliğin Durumu konuşmasından satır başları

Silahlı şiddetten terörle mücadeleye, iklim değişikliğinden en düşük maaş seviyesine işte Obama’nın Birliğin Durumu konuşmasında bahsettiği gelecek dönem politikalarından bazı satır başları:

İÇ POLİTİKA

Silahlı Şiddet: Bu sorunun çözümü konusundaki hassasiyetini bir kez daha ortaya koydu. Hayatını kaybeden insanların ailelerini mağduriyetine değindi. En azından senatoda oylanmak üzere bir tasarı hazırlanması gerektiğine vurgu yaptı.

En Düşük Maaş: ABD’nin dünyanın en zengin ülkesi olduğunun, kimsenin fakirlik çekmemesi gerektiğinin altını çizdi. En düşük maaşın saatlik 9 dolara yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.

Göçmenlik: Göçmenliğin ekonomik büyümedeki önemine vurgu yaptı. Kapsamlı bir değişiklik olmasını talep etti. Sınır güvenliğinin de elden bırakılmayacağının altını çizdi.

Enerji: Yıllar süren tartışmalardan sonra bu konuda pozitif gelişmelere işaret etti. Yenilebilir enerji yatırımlarına vurgu yaptı. Petrol ve doğal gaz üretiminin hiç olmadığı kadar arttığını söyledi.

İklim Değişikliği: Kongre’nin iklim değişikliği konusunda bir adım atmaması halinde; ki bu konuda uzlaşı çok zor görünüyor; kendi kabinesiyle bu soruna karşı adım atacağını söyledi.

Eğitim: Orta sınıf vatandaşların çocuklarının eğitim masraflarıyla baş edemediklerini ifade etti. Ülkedeki tüm eyaletleri 4 yaşını doldurmuş her çocuk için en kaliteli biçimde okul öncesi eğitim sağlanmasında hareket etmeye çağırdı.

DIŞ POLİTİKA

Suriye: İnsani temel haklara saygıya vurgu yaptı. Suriye rejimine baskıya, muhaliflere desteğe devam edileceğini açıkladı.

Nükleer Silah: İran ve Kuzey Kore’yi sert bir dille eleştirdi.  Bu ülkelerin uluslararası zorunluluklarını yerine getirmemesi halinde yalnız kalacağını ifade etti. Diplomatik çözüme vurgu yaptı.

Afganistan: Yeni terörle mücadele stratejisini açıkladı. Güvenliğin sağlanabilmesi için “diğer ülkeleri işgal etmemize gerek yok” dedi. Afganistan’daki tüm askerlerin 2014 yılı itibariyle çekileceğini duyurdu.

Siber Güvenlik: Ekonomi ve güvenlik adına büyük tehdit olduğunun altını çizdi. Enerji nakil hatları ve finans kurumlarına yapılan saldırılara dikkat çekti. Hükümet ve özel sektör arasında bu konuda daha fazla bilgi alışverişi olması gerektiğini ifade etti.

İnsansız Hava Araçları: Saldırılardaki sivil kayıplardan dolayı son günlerde artan tepkilere karşı adım atacağına işaret etti. Kongre’ye gizli operasyonların idaresi ve kontrolü konusunda daha açık olunacağı sözünü verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.