Bill Clinton’ın Adalet Bakanı ile görüşmesi büyük tepki çekti

Bill Clinton’ın Adalet Bakanı ile görüşmesi büyük tepki çekti

ABD eski başkanlarından ve Demokrat Parti’nin muhtemel başkan adayı Hillary Clinton’ın eşi Bill Cliton’ın geçen Pazartesi Adalet Bakanı Loretta Lynch ile yaptığı özel görüşme kamuoyunda ciddi tepkiye yol açtı.

İkilinin baş başa görüşmesinin, Hillary Clinton’ın elektronik postaları hakkında Federal Soruşturma Ofisi’nin (FBI) başlatmış olduğu soruşturma ile alakalı olabileceği iddia edildi.

Lynch, Clinton ile özel bir uçakta biraraya gelmişti. İkilinin özel görüşmesi Hillary Clinton’ın dışişleri bakanlığı döneminde bakanlığın resmi elektronik posta adresi yerine şahsi olanını kullanmasından dolayı başlatılan federal soruşturmaya bir müdahale mi sorusunu akıllara getirdi.

Adalet Bakanı Loretta Lynch, Bill Clinton ile özel görümesinde, torunlar, golf ve şahsi seyahatler gibi konular üzerine konuştuklarını savundu. Dün basının sorularını yanıtlayan Lynch, Bill Clinton’ın eşi hakkında devam eden federal soruşturma konusunu dahi açmadığını iddia etti.

CUMHURİYETÇİLER GÖRÜŞMEYE ÇOK TEPKİLİ

Görüşmeye ilk tepki Cumhuriyetçi Parti’den geldi. Parti yetkilileri görüşmenin Hillary Clinton hakkında devam eden soruşturmaya bir müdahale olarak yorumladı.

Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan adayı Donald Trump, Clinton ile Lynch’in görüşmesi için, “iğrenç” ifadesini kullandı. Clinton – Lynch görüşmesini liberal basınını dahi çok büyük haber olarak gördüğünü hatırlatan Trump, “Bu inanılmaz bir şey. Dün gece duydum bende bu özel görüşmeyi. Anladığım kadarı ile ikili özel görüşme yapabilmek için uçağa gidiyorlar. Bu korkunç! Ve çok sinsice. Anladığım, kamuoyundan kaçıracakları kadar ciddi bir şeyler olmalı. Vao, bu çok korkunç ve de iğrenç!” dedi.  

Cumhuriyetçi Parti’nin Senato’da Çoğunluk Lideri olan Texas Senatörü Whip John Cornyn, Clinton hakkında devam eden soruşturmanın selameti için bu davanın Adalet Bakanlığı yerine özel yetkili bağımsız bir savcı tarafından yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Yazdığı tweetlerle Lynch-Clinton görüşmesinin eleştiren Cornyn, Adalet Bakanı’nın hiçbir partiyi temsil edemeyeceğini dile getirdi.

DEMOKRATLAR: DOĞRU BİR ŞEY DEĞİL

Lynch-Clinton görüşmesine Cumhuriyetçiler gibi Demokrat Partililer dahi tepki gösterdi. Demokrat Parti’nin Delaware eyaleti Senatörü Chris Coons, “Doğru bir mesaj olmadı” dedi.

Adalet Bakanı’nın görevini çok iyi yaptığını belirten Coons, “Ben Lynch’in bağımsız biri olarak görevini yaptığını düşünüyorum. Ama bu görüşme  doğru bir mesaj olmadı. Doğru şekilde de anlaşılacağını sanmıyorum. Bu görüşme yanlıştı. Bakan sosyal içerikli görüşme dediği bu konuya çok açık şekilde izah getirmeli” diye tepki gösterdi.

Başkan Barack Obama’nın 2008 yılındaki başkanlık seçimini kazanmasında büyük emeği olan eski danışmanlarından David Axelrod, yazdığı tweette, ikilinin yalan söylemediklerine inandığını belirterek, “Çok aptalca bir nazara yol açtı” diye eleştirdi.

Başkan Barack Obama, geçen Nisan ayında ilk defa canlı yayınına çıktığı Fox News televizyonunda, FBI tarafından Clinton hakkında yürütülen davaya hiçbir şekilde müdahale yapılmayacağına yönelik “garanti veririm” diye söz vermişti.

Obama, “Adalet Bakanı ile soruşturmanın geri çekilmesini konuşmadım. FBI Direktörü ile soruşturmanın geri çekilmesini konuşmadım. Bizim net bir duruşumuz var ve bunu da hep koruduk” demişti.

Bakan Lynch, dün yaptığı basın toplantısında Pazartesi günü Arizona eyaletinin Phoenix şehrinde sosyal içerikli bir etkinliğe katıldığını, dönüş için geldiği havalimanında ise Bill Clinton ile karşılaştığını açıkladı. Bakan, Clinton’ın kendisini ziyaret etmek istediğini ilettiğini ve bunun üzerine de orada görüşebileceklerini söylediğini dile getirdi.

Bakan Lynch, ikili görüşmelerinde Hillary Clinton hakkında devam eden soruşturmanın hiçbir şekilde gündeme gelmediğinin altını çizdi.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.