Biden’ın kabinesi: Yeni yönetim ABD’deki çeşitliliği daha mı iyi yansıtıyor?

Biden’ın kabinesi: Yeni yönetim ABD’deki çeşitliliği daha mı iyi yansıtıyor?

Seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden’in açıkladığı kabinenin ülke tarihinin, farklı kimliklerin en iyi temsil edildiği yönetim olması ihtimalinden söz ediliyor. Ocak ayının sonlarına doğru görevi resmen devralacak Biden’in şu ana kadar açıkladığı listeyi daha önceki Amerikan yönetimleriyle kıyasladık. 

BBC Türkçe’nin haberine göre, George Washington iki yüzyıl önce ilk kabinesini topladığında – ki o zaman buna kabine adı verilmemişti – farklı bakış açılarının ABD hükümetinin kalbinde bir araya gelmesi fikrini öne çıkarmıştı. 

Kuşkusuz 1791 yılı olduğunu düşünürsek, o odada bir araya gelenlerin tümünün beyaz ve erkek olduklarını belirtmeye gerek yok. 

Amerikan Anayasası’nda kabineden bahsedilmez. Fakat ülkenin ilk başkanı, kendisine önemli konularda kılavuzluk edecek danışmanlarının masaya farklı bakış açılarını da getirmesinin önemini kavramıştı.

2021 yılının başlarında yeni hükümet yemin ettiğinde ABD ilk Amerikan yerlisi bakanının ilk kadın ulusal istihbarat başkanının, ilk Latin Amerika kökenli İç Güvenlik başkanının ve ilk açık eşcinsel hükümet üyesinin ve daha bir çok farklı kimlikten yetkilinin ilk kez üst düzey görevlere getirildiğine tanık olabilir. 

Kabinede farklılıkların temsili neden önemli? 

1933 yılından bu yana görev yapan başkanlardan sadece 11 tanesi kabinesinde kadınlara yer verdi. Şu ana kadar ABD’de hiç bir hükümet ülkedeki cinsiyet ve ırk bileşimini temsil etmeye yaklaşmadı bile. 

ABD’de kabinenin kaç üyeli olacağı yönetimden yönetime değişebiliyor ama kabaca 15 önemli görev olduğunu söyleyebiliriz. 

Son 30 yıl içinde eğilim bu görevlerde temsile giderek daha büyük önem verilmesi oldu. 

Ya da en azından Trump yönetimine kadar böyle bir eğilim vardı.