Biden’den yeni Corona seyahat yasakları geliyor

Biden’den yeni Corona seyahat yasakları geliyor

İki Beyaz Saray yetkilisi, Başkan Joe Biden’ın Pazartesi günü Amerika’nın yeniden uygulamaya koyacağı seyahat yasakları açıklayacağını bildirdi. Buna göre Brezilya, İrlanda, İngiltere ve 26 Avrupa Birliği ülkesinden Amerika’ya gelecek Amerikan vatandaşı olmayan kişiler, seyahat kısıtlamalarına tabi tutulacak. 

Amerikanın Sesi haberine göre Biden’ın kararı konusunda konuşan yetkililer, Corona virüsünün mutasyona uğramış yeni varyantının ortaya çıktığı Güney Afrika’nın da kısıtlama altına alınan ülkeler arasında yer alacağını bildirdi. 

Eski Başkan Donald Trump, görevden ayrılmadan iki gün önce Brezilya ve Avrupa Birliği ülkelerine uygulanan seyahat kısıtlamalarını kaldırmıştı. Biden’ın şimdi bu kararı geri çevirmesi bekleniyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) kıdemli başkan yardımcısı Dr. Anne Schuchat, Pazar günü verdiği bir söyleşide, “Güney Afrika’yı da kaygı uyandırıcı virüs varyantının sınırları dışına yayılması nedeniyle kısıtlı ülkeler listesine alıyoruz” dedi ve CDC’nin “Amerikalılar’ı korumak ve bu varyantların yayılması ve mevcut pandemiyi daha da kötüleştirmesi riskini azaltmak için bu önlemleri alacağını” söyledi. 

Bazı sağlık yetkilileri, mevcut aşıların, yeniden enfeksiyon kapma riskini yükselten Corona virüsünün Güney Afrika varyantına karşı etkili olmayacağından kaygılanıyor.

Yasağa yeni ülkeler eklenebilir 

En az 20 ülkede rastlanan ve 501Y.V2 olarak adlandırılan Güney Afrika varyantı, yüzde 50 oranında daha bulaşıcı. CDC yetkilileri, Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada, seyahat yasağı getirilen ülkelere gerektiği takdirde yenilerinin eklenebileceğini söyledi. 

Virüsün Güney Afrika varyantına Amerika’da henüz rastlanmadı. Ancak ilk kez İngiltere’de ortaya çıkan ve B.1.1.7 olarak adlandırılan bir başka virüs varyantı, Amerika’da en az 20 eyalette tespit edildi. 

Seyahat kısıtlamalarının yeniden uygulamaya konulması sürpriz olmasa da listeye Güney Afrika’nın da eklenmesi, yeni ABD yönetiminin mutasyonlu virüsün yayılmasına ilişkin kaygılarını ortaya koyuyor. 

Biden’ın yasaklı ülkeler listesine Güney Afrika’yı da alma kararını ilk kez Reuters haber ajansı duyurdu.