Biden’dan Kıbrıs’a ‘enerjik’ ziyaret

Biden’dan Kıbrıs’a ‘enerjik’ ziyaret

Kıbrıs’ta yeniden başlayan çözüm müzakerelerine ivme kazandırmak için Ada’ya giden ABD Başkan Yardımcısı Biden, Kıbrıslı liderlerle görüştü. Biden, Doğu Akdeniz’de bulunan yeni doğalgaz yataklarının önemine vurgu yaptı.

Kıbrıs’ı 52 yıl sonra ziyaret eden ilk ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, bölgenin yeni bulunan doğalgaz kaynaklarıyla artan önemine dikkat çekti. Kıbrıs’ta liderlerle bir araya gelen Biden, adada yaşanan sorunun çözülmesi adına Güney ve Kuzey tarafını cesaretlendirirken “ABD’nin yardıma hazır olduğunu” söyledi. İlk olarak Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya gelen ABD’li yetkili, daha sonra Ada’nın kuzeyine geçerek KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile buluştu. Akşam saatlerinde de iki liderle bir akşam yemeği yedi.

   

Rum liderle görüşmesinin ardından bir açıklama yapan Biden, yeni bulunan doğalgaz kaynaklarının Doğu Akdeniz’i fosil yakıtlar için ‘küresel bir merkeze’ dönüştürme potansiyeli olduğunu söyledi. Biden, “Kıbrıs anahtar bir oyuncu olmaya hazır… Doğu Akdeniz’i doğalgaz için küresel bir merkeze dönüştürecek.” ifadelerini kullandı. Anastasiadis ise İsrail karasularında da bulunan gazla ilgili “Daha gelişmiş enerji güvenliğine yol açan alternatif bir enerji koridoru.” yorumunu yaptı.

   

Biden’la görüşmesinin ardından Eroğlu da bir basın toplantısı düzenledi. Eroğlu, Kıbrıs sorunu ile ilgili ABD başkan yardımcısının adaya “çantasında bir çözüm paketiyle” gelmediğini söyledi. Eroğlu toplantıyı “çok samimi” olarak nitelerken Biden’a göre adadaki soruna “iki tarafın çözüm bulabileceğini ve ABD’nin bu çözüme yardım için hazır olduğunu” belirtti. Eroğlu, “Biden’a, çözüme ivme kazandırılması için beklentimizi ifade ettik.” dedi. KKTC cumhurbaşkanı “hakça bir anlaşmayı imzalamaya hazırız.” şeklinde konuştu.

   

Biden’ın ziyaretinden ‘KKTC’nin itibarını yükselteceği’ gerekçesiyle hoşnut olmayan Rumların talebi üzerine bu toplantı herhangi bir KKTC sembolünün olmadığı Cumhurbaşkanlığı ek binasında gerçekleşti. ABD Başkan Yardımcısı, liderlerle görüşmesinden önce aralarında KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay’ın da bulunduğu Kıbrıslı din adamlarıyla da bir araya geldi.

   

Ada’ya vardığında yaptığı açıklamada havanın çözüm için müsait olduğunu söyleyen ve “Kıbrıslıların birleşmesinin zamanı artık çoktan geldi.” diyen Biden’ın 52 yıl aradan sonra gerçekleşen üst düzey ziyareti, zamanlamasıyla dikkat çekiyor. ABD’nin uzun süre sonra Kıbrıs’ta inisiyatif almasının arkasında, Doğu Akdeniz’de bulunan doğalgaz ve petrol rezervlerinin yattığı belirtiliyor. İsrail’in de Akdeniz’de verimli doğalgaz yatakları bulmasının ardından Amerikan yönetimi bölgede Türkiye’nin de katılacağı ortak projelerin önünü açmak istiyor. ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, ziyaretten önce yaptığı açıklamada, “Kıbrıs’ın karasularında hidrokarbon bulunması bizce, Kıbrıs’ı bölgede bir enerji ve ekonomik lider konumuna getirebilir.” sözleriyle bulunan doğalgaz yataklarının önemine vurgu yapmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.