Biden Teksas’ta acil durum ilan etti

Biden Teksas’ta acil durum ilan etti

Amerika genelinde ağır kış koşulları nedeniyle milyonlarca hanede elektrik ve su kesintileri devam ederken, Başkan Joe Biden dondurucu soğuklardan en fazla etkilenen Teksas eyaletinde acil durum ilan etti.

Federal Acil Durum Yönetimi Dairesi’nden (FEMA) yapılan açıklamada, Başkan Joe Biden’ın dondurucu soğuklar sırasında geniş çapta elektrik ve su kesintilerinin olduğu Teksas’ta acil durum ilanına onay verdiği belirtildi.

Bu adım, federal bütçeden, eyalette yaşayanlara, geçici barınma, evlerin onarımı ve düşük maliyetli krediler gibi yardımlar sağlanmasının önünü açacak.

Biden dün yaptığı açıklamada, Teksas’ta yaşanan doğal afet nedeniyle acil durum ilan kararının kendisine sunulması halinde anında imzalamaya hazır olduğuna vurgu yapmıştı. Başkan Biden ayrıca Teksas’taki yerel yetkililere zorluk çıkarmaması halinde eyaleti ziyarete gidebileceğini de söylemişti. 

Ülke genelindeki birçok yerde dondurucu soğuk, buzlanma ve yoğun kar yağışı nedeniyle başta su ve elektrik sistemleri olmak üzere altyapıda ciddi sorunlar yaşandı.

Zor kış koşulları nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı en az 59. Yaşamını yitirenler arasında çoğu soğuktan dondu. Tennessee’de bir çiftçinin ise donmuş bir gölde dolaşan iki büyükbaş hayvanını kurtarmaya çalışırken hayatını kaybettiği belirtiliyor. 

Teksas’ın Abilene kentinde bir kişi de tedavi gördüğü klinikte su kesinti yaşandığından gerekli müdahale yapılamaması sonucu yaşamını yitirdi. 

Teksas Valisi’nden halka musluk suyunu kaynatarak içme tavsiyesi 

29 milyon nüfuslu güney eyaleti Teksas bu yıl Amerika’da kışın en zorlu geçtiği yerlerden oldu. Normal koşullarda kış aylarında nadiren dondurucu soğukla karşılaşılan eyalette 4 milyondan fazla hanede günlerce elektrik kesintisi yaşandı. Buna bağlı olarak da birçoğunda ısıtma sistemleri de durdu.

Eyalet genelindeki su kesintileri yavaş yavaş giderilirken Vali Greg Abbott sistemdeki düşük basınç nedeniyle borularda bakteri oluşma riskine karşı halkın musluk suyunu içmeden önce kaynatmaları gerektiğini söyledi. 

Vali Abbott geniş çaplı elektrik kesintileriyle ilgili de soruşturma başlatıldığına vurgu yaptı.

Federal Acil Durum Yönetimi Dairesi yöneticisi Bob Fenton, Teksas’a yakıt, su, battaniye başta olmak üzere çeşitli malzeme dağıtımına başladıklarını söyledi. 

Dün öğlen saatleri itibariyle eyalet genelinde binden fazla su boru hattının devre dışı kaldığı ve 254 ilçenin 177’sinde hava koşullarına bağlı sistemsel bozukluklar yaşandığı kaydedildi. Bu, Teksas’ta 14 milyondan fazla kişinin temel ihtiyaçlarından mahrum kaldığı anlamına geliyor.