Biden ile ABD’nin yeni dış politikası: Diplomasi öncelikli mücadeleci tavır

Biden ile ABD’nin yeni dış politikası: Diplomasi öncelikli mücadeleci tavır

ABD Başkanı Joe Biden, dış politika öncelikleriyle ilgili ilk konuşmasını yaptı. Biden, eski Başkan Donald Trump döneminde izlenen dış politikayı büyük ölçüde değiştirecek. Diplomasiyi merkeze alacak. Ancak bazı öncelikler kapsamında mücadeleden de kaçınmayacak.

Görevdeki ikinci haftasında Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaret eden ABD Başkan Joe Biden, yeni dönemde izleyeceği dış politikanın ana hatlarını çizdi, önceliklerini açıkladı.

Diplomasinin yeniden merkezde olacağını ifade eden Joe Biden, “Amerika geri döndü, diplomasi geri döndü” ifadelerini kullandı.

Biden, ABD’nin ihmal ettiği ittifakları yeniden inşa edeceğini ve dünya ile yeniden angaje olacağını söyledi.  Biden Trump’ın “Önce Amerika” sloganıyla özetlediği politikasından uzaklaştıklarının altını çizdi.

Ortaklıkları yenileyerek uluslararası anlaşmalara geri dönmek istediklerini ifade eden Biden, ABD’nin Rusya ve Çin’le rekabet, salgın, iklim, nükleer yayılmacılık gibi küresel düzeydeki zorluklarla mücadelede uluslararası ortaklıkların önemine dikkat çekti.

Bazı alanlarda ise mücadeleci bir tavır takınılacağını kaydeden Biden, Rusya’nın eylemlerine daha net karşılık vereceklerini ve Çin’in küresel saldırılarıyla mücadele edeceklerini söyledi.

Biden, ülkeye kabul edilen yasal sığınmacıların sayısını da arttıracak.

Biden, ilk ziyaretini Savunma Bakanlığı ya da Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) gibi kurumlar yerine Dışişleri Bakanlığı’na yaparak, 20 Ocak’ta koltuğu devraldığı Donald Trump’ın döneminde zedelenen kurumun, yeniden güçlenerek Amerikan politikasının merkezine oturtacağının işaretini verdi.

ABD YEMEN’DE SUUDLARA DESTEĞİNİ ÇEKİYOR

Biden, Yemen’deki durumu öncelikli gördüklerini belirterek, “Bu savaş artık bitmeli. Bu konudaki vaadimizi yerine getirebilmek için Yemen’deki savaşta operasyonlara sağlanan tüm Amerikan desteğini, ilgili silah satışları da dahil olmak üzere sonlandırıyoruz” dedi.

Yemen’deki savaşı durdurmak için diplomatik çabaları arttırma sözü veren Biden, Birleşmiş Milletler’in ateşkes çabası ve barış görüşmelerine destek verilmesini istediğini kaydetti.

Biden, ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi olarak Tim Lenderking’i atadıklarını, yeni temsilcinin hem Yemen’deki savaşın diplomasi yoluyla çözülmesi, hem de Yemen halkına insani yardımların ulaştırılması için çalışacağını kaydetti.

Yemen’de 6 yıldır süren savaşta 110 binden fazla kişi öldüğü tahmin ediliyor.

Biden’dan önceki başkanlar Donald Trump ve Barack Obama, Yemen’e karşı Suudi Arabistan önderliğinde koalisyon güçlerinin yürttüğü savaşa destek verdi.

Yemen hükümeti ile Husiler arasında 2014’te başlayan çatışmalar, bir yıl sonra ABD, İngiltere ve Fransa’nın da desteğiyle Suudi Arabistan önderliğinde sekiz Arap ülkesinin de katıldığı koalisyon güçlerinin hava saldırılarıyla yoğunluk kazanmıştı. Ülkede büyük bir yıkım olmuş, açlık başgöstermişti.