Beyaz Saray: Bir hata yaptık ve bu bir daha asla tekrarlanmayacak

Beyaz Saray: Bir hata yaptık ve bu bir daha asla tekrarlanmayacak

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi’nin CIA hakkında yayınladığı rapor hakkında konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Bir hata yaptık ve bu hata bir daha asla tekrarlanmayacak.” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, günlük basın toplantısında gazetecilerin CIA’in tutuklulara işkence yaptığını ortaya koyan raporuna ilişkin sorularını cevaplandırdı. Earnest, Başkan Barack Obama’nın başkanlık koltuğuna oturmasından iki gün sonra raporda geçen uygulamaları yasakladığını hatırlattı. Obama’nın bu eyleminin bu konuya yaklaşımını açık bir şekilde ortaya kayduğunu dile getiren Earnest, söz konusu uygulamaların ABD’nin ahlaki değerlerine zarar verdiğini dile getirdi. Earnest, “Başkan Obama, raporda belirtilen bu teknikleri uygulamaya devam etmenin Amerikan ulusal güvenliğini korumadaki en güçlü silahımız olan ‘ahlaki itibarımıza’ zarar vereceğini biliyordu.” şeklinde konuştu.

Söz konusu raporun yaşananları ve bunların bir daha tekrarlanmaması adına gösterilen kararlılığı açıkça ortaya koyduğunu dile getiren Earnest, “Değerlerimiz konusunda beklentileri karşılayamadığımızda açık sözlü olmalı ve bir hata yaptığımızı ve bunun bir daha asla tekrarlanmayacağını dünyaya açık bir şekilde göstermeliyiz.” ifadelerini kullandı.

“Birine işkence yapmak ABD yasalarını çiğnemek anlamına gelmiyor mu?” şeklinde bir soru ile muhatap olan Earnest, buna savcılık makamının karar vereceğini belirtti. Earnest, “Federal kariyere sahip bir savcı bu konuya birkaç yıl önce baktı ve herhangi birini yargılamak adına yeterli kanıtın olmadığı sonucuna vardı.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise günlük basın toplantısında, söz konusu raporun yayınlanmasını, “Geçmişte yapılan hataları masaya yatırmak ve gelecek adına ilerleme sağlamak adına bir fırsat.” olarak değerlendirdi. Rapor hakkında detaya girmeyeceğini kaydeden Psaki, Başkan Barack Obama’nın başkan seçilmesinin hemen ardından söz konusu uygulamalara son vermeye karar vermesinin bu konudaki yaklaşımlarını ortaya koyduğunu kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.