Bernie Sanders İsrail ile ilgili sözlerine açıklık getirdi

Bernie Sanders İsrail ile ilgili sözlerine açıklık getirdi

Demokrat Parti balkan aday adaylarından Vermont Senatörü Bernie Sanders 2014’teki Gazze operasyonunda İsrail’in orantısız güç kullandığı sözlerine açıklık getirdi.

CNN’de yayınlanan röportajda Sanders, “İsrail’in % 100 bağımsız, özgür ve terör saldırılarından uzakta yaşama hakkı vardır ve kimse bunu benden daha kuvvetli şekilde savunamaz. Ancak biz Filistin’e saygılı ve haysiyetli yaklaşmadığımız sürece bölgede barışı sağlayamayız” dedi.

2014 yılında yedi hafta süren operasyonda 2130 Filistinli ölmüş İsrail ölenlerin büyük bölümünün Hamas militanı olduğunu savunmuştu. Birleşmiş Milletler ise ölenlerin %70’den fazlasının sivil olduğu görüşündeydi.

Sanders New York Daily News’e verdiği mülakatta ölü sayısı olarak 10 binden fazla sivil demişti. Kendisine bu konu sorulunca kesin sayıyı bilmediğini ve editörlerden birinin 10 binden fazla demesi üzerine bunu kabul ettiğini belirtti.

Kendisine yönelik İsrail’in eski ABD Büyükelçisi Michael Oren’in yorumları sorulduğu zaman ise Sanders Oren’in kim olduğunu bilmediğini itiraf etti. eski büyükelçi ve şu an İsrail’de politikacı olduğu belirtildiği zaman ise, “Anlıyorum, esasında söylemediğim bir sözden dolayı bana saldırıyor” cevabını verdi.

Yahudi asıllı olan Sanders daha sonra İsrail – Filistin meselesine çoğu ABD’li siyasetçiden daha orantılı baktığını açıkladı.

Sanders sözlerini, “Yahudi olsun ya da olmasın umarım ABD’de yaşayan herkes Ortadoğu’da bitmeyen savaşın yarattığı sefaleti görür” diyerek sürdürdü.

İsrial’in haklarının savunulması gerektiğini belirten Sanders aynı zamanda Filistin’in yoksulluk ve sefalet içinde yaşadığı gerçeğinin de gözardı edilemeyeceğini açıklayarak, “Bunları görmezden gelemezsiniz. Sadece İsrail’in ihtiyaçlarını önemseyemezsiniz. Bölgedeki bütün insanların ihtiyaçlarını önemsemelisiniz” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.