Bernie Sanders, ABD politika tarihinde bir rekora imza attı

Bernie Sanders, ABD politika tarihinde bir rekora imza attı

Demokrat Parti’nin 2016 başkanlık seçimlerinde başkan aday adaylarından olan Vermont Senatörü Bernie Sanders, ABD politika tarihinde bir rekora imza attı.

Bugüne kadar seçim kampanyasına en fazla insanın bağış vermesini sağlayan Sanders, daha önce Başkan Barack Obama’ya ait olan rekoru kırdı.

2015 yılında Sanders’ın seçim kampanyasına bağış yapanların sayısının 2 milyon 500 bin kişiyi bulduğu görüldü. Bugüne kadar en fazla insanın seçim kampanyasına bağış ile katıldığı kişi Başkan Barack Obama olmuştu. Obama, 2011 yılında ikinci dönem başkanlık yarışında toplam 2 milyon 200 bin insandan bağış toplamıştı. 

Sanders’ın seçim kampanyasından verilen bilgiye göre 1 Ekim 2015’ten yıl sonuna kadar toplanan bağışın 33 milyon doları bulduğu belirtildi. Sanders’ın geçtiğimiz yıl başkanlık kampanyasına toplam 73 milyon dolar topladığı görüldü. Yıl sonunda Sanders’ın banka hesabında ise  28 milyon 400 bin dolar nakit para olduğu dikkat çekti.

Sanders’ın seçim kampanyasına ilgi son aylarda giderek artıyor. Geçen yılın ikinci ve üçüncü dönemlerinde bir milyon 500 bin insan bağış yaparken son çeyrekte sayı bir milyona yükseldi. Kayıtlara göre Sanders’a destek verenlerin küçük bağışlarcıların olması dikkat çekti.  

Yılın son çeyreğinde Sanders’ın kampanyasına bir milyon kişinin yardımda bulunduğu ve bunların ortalamasının da yalnızca 27 dolara denk geldiği kayıtlarda yer aldı. Sanders’a zenginlerin değil daha çok dar ve orta gelirli insanların bağış yapması, başkan aday adayının yarışta tahmin edilenden daha iddialı olabileceği şeklinde yorumladı.

CLİNTON YİNE ÖNDE

Demokrat Parti’ni anketlerde en güçlü başkan aday adayı görünen eski Dışişleri Bakanı Hilary Clinton’ı zorlayan Sanders yarışta ikinci durumda. Ancak 2015 yılının son çeyreğinde Sanders, güçlü rakibi ile aynı miktarda bağış toplamayı başardı. Aynı dönem içinde Hillary Clinton, 37 milyon dolar bağış topladı.

Clinton’ın 2015 yılında toplam topladığı bağış miktarı 112 milyon doları buldu. Clinton’ın yıl sonu banka hesabında ise 38 milyon dolar tutarında nakit parası olduğu vurgulandı.

Demokrat Parti’nin bir diğer başkan aday adayı Maryland eski valisi Martin O’Malley’in seçim kampanyasına ne kadar bağış yapıldığı henüz açıklanmadı. Başkanlık yarışında iddialı görünmeyen O’Malley’in bağış toplamada da sürpriz yapması beklenmiyor.

SANDERS: 2.5 MİLYON İNSANIN BAĞIŞ YAPMASI İNANILMAZ

ABD tarihinde bir ilke imza atan Sanders, hiçbir başkan aday adayının bugüne kadar seçim kampanyasına 2 milyon 500 bin insan yardımda bulunmamıştı. Sanders, yardımları çoğunlukla internet üzerinden topladı. Demokrat Parti tabanında yoğun ilgi uyandıran Sanders, ‘demokrat sosyalist’ olarak adlandırılıyor.

Seçim kampanyasına geçen yıl 2 milyon 500 bin insanın bağışta bulunmasını ‘‘inanılmaz’’ diye değerlendiren Sanders’ın seçim kampanyası Müdürü Jeff Weaver, “İnsanımızın Amerika politikasında devrim yaptığına şahit olduk’’ dedi.

Seçim çalışmalarını Super PAC ve milyarderlerin milyon dolar bağışları ile sürdürmediklerini belirten Weaver, ‘‘Bizim ortaya koymuş olduğumuz şey bu işi cidden iyi yaptığımızdır. Ulusal düzeyde seçim kampanyamızı ne Super PAC ne de milyarderlerin milyon dolar bağışları ile yapmıyoruz” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.