Başkan Obama: İnsanların din ve ırkını hedef alan her türlü siyaseti reddetmeliyiz

Başkan Obama: İnsanların din ve ırkını hedef alan her türlü siyaseti reddetmeliyiz

Başkan Barack Obama, başkan olarak son defa Kongre’de yaptığı ‘‘Birliğin Durumu’’ konuşmasının büyük bölümünü iç siyasete ayırdı. Kasım ayında yapılacak olan bakanlık seçimi için mesajlar veren Obama, ‘‘İnsanların din ve ırkını hedef alan her türlü siyaseti reddedmeliyiz’’ diyerek Cumhuriyetçi Parti başkan aday adaylarından Donald Trump’ı isim vermeden hedef aldı.

Obama, senatör, miletvekilleri, bakanlar, Yüksek Mahkeme üyeleri ile ordunun üst kademesi ile özel davetlilerin katıldığı Kongre’deki konuşmasında, birlik, demokrasi ve Amerikan değerlerini içeren konuşma yaptı. Obama konuşmasında Trump dışında Cumhuriyetçi Parti’nin bir başka başkan aday adayı olan Senatör Ted Cruz’u da hedef aldı. Obama, Cruz’un IŞİD ile mücadelede ‘alan bombalaması’ (carpet-bombing) tezine isim vermeden, ‘‘Sivillerin üzerine alan bombardımanı yapılması teklifine cevabımız sert olmalı. Bu belki televizyonlarda işe yarar bir lokma olabilir ama dünya sahnesinde geçerliliği yoktur’’ dedi.

Obama, Cruz’a karşı göndermesinden sonra bu defa muhafazakar partinin anketlerinde önde giden başkan aday adayı Trump’a yüklendi. Paris ile San Bernardo saldırılarından sonra Müslümanların ABD’ye girşinin bir süre durdurulması gerektiğini söyleyen Trump’a, Obama yine isim vermeden, “Ne vakit politikacı Müslümanlara hakaret ettiğinde… bu bizi daha güvende kılmaz. Bu olması gerekeni ifade etmiyor. Yanlış. Bu dünyanın nazarından bizi küçük düşürür’’ diye karşılık verdi.

Obama, siyasilerin sorumlu davranmaları gerektiği mesajını verdi. Siyasilere karşı olan güvenin azalması durumunda toplum içindeki farklı inanç ve değerde olan kimselerin içeri kapanmaya götüreceği uyarısında bulunan Obama, ‘‘Bizim gibi görünmeyen, bizim gibi dua etmeyen ya da oy kullanmayan veya bizim ile aynı geçmişten gelmeyen vatandaşlar günah keçisi olursa bu bizleri kabileye döndürür’’ dedi.

OBAMA’NIN PİŞMANLIKLARI

Kongre’de Amerikan halkına hitap eden ve siyasetten yılın en önemli konuşması olarak değerlendirilen Birliğin Durumu konuşmasında Obama, başkanlığı süresince az da olsa bazı pişmanlıkları olduğunu dile getirdi. Obama, baikanlığı döneminde pişmanlık duyduğu konunun da siyasetten halkın daha fazla ayrıştığı ve kırılgan hale geldiğine olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi Partili başkan aday adaylarını IŞİD’in ABD için varoluşsal tehdit oluşturduğu savlarını da eleştirdi. Başkan, IŞİD’in ABD için varoluşsal bir tehdit oluşturmadığını dile getirdi. Obama, IŞİD ile mücadelede gösterilen aşırı tepkinin terör örgütnün dile getirdiği tezlerini güçlendirdiğini ve Amerikalıların korkusunu arttırarak küçük düşürdüğünü ifade etti. Obama, “Bizlerin, onları (IŞİD’i) büyüterek ne kadar ciddi olduğumuzu göstermeye ya da müttefiklerimizi IŞİD’in dünyanın en büyük dinlerden birisinin temsilci olduğu yalanı tekrarlayarak onları savaşa itmeye ihtiyacımız yok’’ dedi.

OBAMA: BİR GALON BENZİNİN 2 DOLARIN ALTINDA OLMASI İYİ DEĞİL Mİ(?)

Başkan Barack Obama’nın başkanlığı döneminde en başarılı olduğu alanlardan birisi de ekonomi. Kriz ortamında başkanlık görevine seçilen Obama, yüzde 10’ları geçen işsizlik oranını yüzde 5’e indirmeyi başardı. Bu başarısını Kongre’deki konuşmasında dikkat çeken Obama, ‘‘Bir galon (3.7 litre) benzinin 2 dolardan daha az olması iyi değil mi(?)’’ dedi.

Obama, konuşmasının ekonomi ile ilgili bölümünde iki soru ile başladı. Obama, ‘‘Bizler yeni ekonomik düzende her bir bireye nasıl adil şekilde fırsat eşitliği sunabileceğiz? Bir diğer soruda Amerika, kanseri yenebilecek, iklimsel değişimi durduracak teknolojik gelişimi sağlayabilecek mi? Bir diğer soruda Amerika dünya polisliğinden nasıl uzak duracağı. Son soru da, Amerikalılar Washington’da birbirine acı çektirmekten nasıl vazgeçeceği’’ diye sıraladı.

Obama, bu sorunların her birine örtülü cevaplar vererek yetindi ve kimseye eleştiri oklarını doğrudan yönetmedi. İlk sorusuna cevaben Obama, ‘‘İlerleme kaydettik ama daha çok yapılacak iş var’’ şeklinde oldu.

Obama, Amerikan halkına güvence vererek ekonomi ve ulusal güvenlik konularında dile getirilen kaygıların abartılı olduğunu savundu. Obama, “Amerika Birleşik Devletleri bugün dünyanın en güçlü ve en sağlam ekonomisine sahip bir noktada. Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en güçlü ulusu. Bu noktada yakın olan dahi yok’’ dedi.

Obama, Kongre’ye hitaben yaptığı konuşmada önümüzdeki yıl Beyaz Saray’ı devretmesi muhtemel politikacılara da nasihatta bulundu. Başkanlık yarışında olanlara, ABD’nin politik sorununu çözmeleri talebinde bulunan Obama,  partizanlığa ve güvensizliğe karşı olmaları çağrısında bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.