Başkan Obama: ABD, İslamla ile değil, dini sapkın kullananlarla savaşta

Başkan Obama: ABD, İslamla ile değil, dini sapkın kullananlarla savaşta

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin İslam ile değil dini sapkın şeklide kullananlarla savaşta olduğunu söyledi.

Başkan Obama’nın IŞİD ve El-Kaide terör örgütlerinin ismini konuşmasında zikrederken bunlarla İslam dinini birlikte anmaması dikkat çekti. “El-Kaide ve IŞİD liderleri dini lider değil onlar terörist!” sözleri Obama’nın dini değerlere karşı saygısının bir yansıması olarak yorumlandı.

Hiçbir dinin terör ya da şiddetten sorumlu tutulamayacağını belirten Obama, hoşgörünün ABD’de olduğu gibi tüm ülkelerde yaygınlaşması gerektiğini vurguladı.

Obama, Beyaz Saray’da düzenlenen “Şiddet, Aşırılıkla Mücadele” konulu terör zirvesinde konuştu. Obama konuşmasında terörün önlenebilmesi için insan devşirmelerini ve bu aşırılığa yol açan sosyal nedenlerle mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Obama, dini liderler ile toplumun kanat önderlerini terör eylemleri için yalan vaatlerde bulunanlara karşı ortak mücadeleye çağırırken, “Terör örgütlerinin İslam’ı temsil ettiği” iddialarını da reddetmeye davet etti.

Terör konulu zirvenin ikinci gününde konuşan Başkan, El-Kaide, IŞİD gibi terör örgütü liderlerini kendilerini ‘dini lider’ gibi gösterme çabalarında olduğunu belirterek, “Bu insanlar dini lider değil, bunlar terörist! Bizler İslam’la savaşta değiliz. Biz, İslam’ı sapkın şekilde kullananlarla savaştayız” dedi.

Bugün de devam edecek olan zirvenin dünkü toplantısında söz alan Başkan Obama, İslam, Hristiyan veya Musevi, Budist inancının teröristlerin giriştiği eylemlerden dolayı sorumlu tutulamayacağını dile getirdi.

Dini terör amaçlı kullanan aşırı güçlere karşı yalnızca askeri mücadelenin yetmeyeceğini aktaran Obama, Müslüman kanat önderlerinden bugün teröre karşı verdikleri tepkilerden daha fazlasını yapmalarını istedi. IŞİD, El-Kaide gibi terör örgütlerinin adaletsiz ve yoksulluk ortamlarında genişlediğinin altını çizen Başkan Obama, bu ortamlarda büyüyen insanların kendilerini gösterme, yaşadığı öfkeyi dışa vurma ve hayal kırıklıklarının ifade etme aracı olarak terör eylemlerini gördüğünü söyledi.

Beyaz Saray’daki zirveye 60 ülkeden temsilci katılıyor. Türkiye’yi zirvede temsilen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bulunuyor. Bugün son bulacak olan zirve basına kapalı olarak yapılacak.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.