Bakanlığın bütçe krizi aşıldı

Bakanlığın bütçe krizi aşıldı

Başkan Barack Obama’ya karşı siyasi bir koz haline getirilen İç Güvenlik Bakanlığı’nın (DHS) bütçesi nihayet dün Temsilciler Meclisi tarafından da onaylandı.

Son bir aydır ABD siyasetinde krize yol açan DHS bütçesine Cumhuriyetçi Partililer, Başkan Barack Obama’nın kaçak göçmen kararnamaesini durdurabilmek için siyasi koz olarak kullanıyordu. Senato’da geçen hafta kabul edilen DHS bütçesi bugün nihayetinde Temsilciler Meclisi tarafından da onaylandı. Kabul edilen bütçe ile DHS’e 39.7 milyar dolarlık ödenek verildi.

Geçtiğimiz kasım ayında Başkan Barack Obama’nın 5 milyon kaçak göçmenin hayatını direkt ilgilendiren kanun hükmünde kararname çıkarması muhafazakar partinin tepkisine neden olmuştu. Kararname, belli şartları taşıyan kaçak göçmenlere yasallık getiriyor. Cumhuriyetçiler ise Başkan’ın böyle bir kararname çıkarma yetkisi olmadığını savunuyor ve Anayasa’yı ihlal etmekle Beyaz Saray’ı eleştiriyordu. Kongre’de üstünlüğü elinde bulunduran Cumhuriyetçiler, DHS bütçesinden karşılanacak olan Obama’nın kaçak göçmen eylem politikasını durdurmaya çalıştı. Ancak Beyaz Saray ve Demokrat Partililerin geri adım atmaması Cumhuriyetçi Parti’ye geri adım attırdı. Kongre tarafından DHS’in bütçesi herhangi bir şarta bağlanmadan kabul edilmesi muhafazakar parti içinde özellikle Çay Partilileri rahatsız ettiği görüldü.

Meclis’te yapılan DHS bütçe oylaması 167’e karşı 257 evet oyu ile kabul edildi. Siyasi uzmanlar Kongre’de DHS bütçesinin kabulünü Obama’nın siyasi zaferi olarak yorumladı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.