Baba Bush, Dick Cheney ile Donald Rumsfeld’e fena çıkıştı

Baba Bush, Dick Cheney ile Donald Rumsfeld’e fena çıkıştı

ABD’nin 41. başkanı George H.W.Bush, Amerikanın gelmiş geçmiş en kudretli başkan yardımcısı olan Dick Cheney ile eski savunma bakanı Donald Rumsfeld’e onayladığı yeni biyografisinde oldukça ağır sözler söyledi.

Fox News’in kamuoyuna duyurduğu habere göre Baba Bush, oğlu George W. Bush hükümetinin iki kilit ismi olan Cheney ile Rumsfeld’in 11 Eylül saldırılarından sonra ‘‘fazla şahinler’’ davrandıklarını ifade etmiş.

Bush’un biyografisi olan “Kader ve Güç: George Herbert Walker Bush Amerikanın Odisesi” adlı eser Jon Meacham tarafından kaleme alındı. Meacham, Bush’un Cheney ve Rumsfeld için fazla şahin olmaları nedeni ile ABD’nin itibarına zarar verdiklerini söyledi. Kitapta baba Bush Bush, ‘‘Bilemiyorum ne oldu ama keskin ve farklı oldu benim tanıdığım, birlikte çalıştığım Dick Cheney değildi’’ dedi.  

Dick Cheney, 1989-1993 yılları arasında baba Bush hükümetinde savunma bakanlığı görevini yapmıştı.

Önümüzdeki hafta Salı günü piyasaya çıkacak kitap da baba Bush’un, “(11 Eylül sonrasında) Ortadoğu’ya karşı gösterilen tepki saçmalıktı. O (Cheney), Ortadoğu’da Amerika için yol alabilmek adına tavizsiz bir yaklaşım sergiledi ve değişim adı altında mücadele edip güç kullandı’’ sözleri dikkat çekti.

Biyografisinde Bush, Cheney’in başına buyruk hareket ettiğine inandığını dile getirdi. Kitap da Cheney’in oğlunun kendi ofisinde ulusal güvenlik ekibi kurduğunu, karısı (Lynne) ile kızından da (Liz) etkilenerek daha muhafazakar bir çizgiye kaymış olabileceği belirtildi.  

Oğul Bush ise babasının görüşlerine karşın Cheney ve Rumsfeld ile çalışmış olmaktan büyük şeref ve mutluluk duyduğunu belirtti.

Bu tartışmanın en çok etkilediği isim ise 2016 Başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı olan Jeb Bush oldu. George H.W.Bush’un küçük oğlu Jeb’in henüz kitabı okumadığı belirtildi. Ağabeyinin Irak Savaşı konusunda tutarlı bir ifade takınmadığı için eleştirilen ve anketlerde beklentinin çok altında bir puan alan Jeb’in konuyla alakalı ne söyleyeceği ise merak ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.