Arkansas Meclisi’nden Türkiye’ye ‘basın özgürlüğü’ çağrısı

Arkansas Meclisi’nden Türkiye’ye ‘basın özgürlüğü’ çağrısı

Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerine tepkiler gelmeye devam ediyor. ABD Senatosu’ndaki 100 senatörden 74’ünün imzaladığı Türkiye mektubundan sonra Arkansas Eyalet Meclisi de basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili tasarıyı kabul etti.

ABD eski başkanı Bill Clinton’un memleketi Arkansas’ın eyalet milletvekilleri Deborah Ferguson ve George McGill tarafından hazırlanan tasarıda Türkiye’de gazetecilere ve sosyal medya kullanıcılarına yapılan baskılara atıfta bulunularak, “bu baskı ve antidemokratik uygulamalara bir an önce son verilmesi” istendi.

Samanyolu Medya Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın 14 Aralık 2014 tarihinden itibaren hakkında bir iddianame olmadan tutuklu bulunması ve gazeteci Mehmet Baransu’nun 2007 yılındaki darbe planlarını ortaya çıkaran haberlerinden ötürü hapiste tutulmasının gündeme geldiği tasarıda “Son zamanlarda medya yöneticilerinin ve gazetecilerin tutuklanmaları alarm verici seviyeye ulașmıştır.” denildi.

EKREM DUMANLI VE SEDEF KABAŞ GÖZALTILARI…

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve gazeteci Sedef Kabaş’ın gözaltına alınmaları ve ardından devam edegelen sürecin de konu edildiği önergede, “Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı tartıșmaya açık iddialarla; gazeteci Sedef Kabaș ise Türk Hükümeti’nin gayri hukuki antidemokratik eğilimlerini ve uygulamalarını eleștiren tweetlerinden dolayı gözaltına alınıp serbest bırakılmıştır. İfade özgürlüğünü garanti altına alacak yapıcı siyasi tartıșma ortamları ve düşünce platformlarının olușturulması için özgür medyanın desteklenmesi ve korunması gereklidir.” ifadeleri kullanıldı.

“Cumhurbașkanı Erdogan’ın liderliğinde, Türk hükümeti gittikçe daha fazla otoriter hale gelmiș, gazetecileri gözaltına almakta, karşıt görüşleri baskı altına almakta ve kanunlarla birlikte temel hak ve hürriyetleri tamamen hiçe saymaktadır” eleştirilerinin yer aldığı tasarıda Türkiye’nin uzun soluklu bir müttefik, kritik bir NATO üyesi ve Ortadoğu’da stratejik bir ortak olduğuna dikkat çekiliyor. “Güçlü bir demokrasi hoșgörü ve șeffaflık gerektirir; Türk hükümetinin karșıt görüșleri ve sesleri susturma, baskı altına alma ve korkutmaya yönelik kararları Türkiye’nin bugüne kadar muhafaza etmeye ve geliştirmeye çalıștığı demokratik prensiplere bir tehdittir.” denildi.

Tasarıyı hazırlayan milletvekillerinden Deborah Ferguson’un meclisteki konuşmasında Sedef Kabaş’a ithafen “Atılan bir tweetten dolayı 5 yıl hapis cezası ihtimalinin bulunduğu bir ülkede hiçbirimiz tweet atmak istemeyiz sanırım?” şeklinde ifadeler kullandı.

TÜRK TOPLUMU, ÖZVERİLİ ÇALIŞIYOR

Arkansas’ta yaşayan Türk toplumu üyelerinin çok aktif ve özverili bir şekilde ABD-Türkiye arasında başta ekonomik, kültürel ve eğitim alanlarında olmak üzere, ilişkilerin geliştirilmesi için gösterdikleri gayretlerin ve çalışmalarının takdir edildiği tasarıda “Arkansas Eyalet Meclisi 90. Genel Kurulu ivedilikle Türk Hükümeti’nin baskıcı uygulamalarına son vermesini, özgür basını kabullenmesi ve desteklemesini ve farklı sesleri hoșgörüyle karșılamasını talep etmektedir.” denildi.

Arkansas Eyalet Meclisi’nde 100 eyalet milletvekillinin ortak kararıyla kabul edilen tasarının bir kopyasının Dışişleri Bakanı John Kerry, Arkansas Federal Senatörleri John Boozman ve Tom Cotton’a da gönderileceği bildirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.