Amerika’nın gelmiş geçmiş en zengin 10 başkanı

Amerika’nın gelmiş geçmiş en zengin 10 başkanı

ABD tarihinin en zengin 10 başkanının kimler olduğu fazla bilinmez. Başkanların yıllık kazançları, maaş dışında elde ettikleri gelirler şeffaflık ve vergi kurallarının son derece bağlayıcı olması nedeniyle her kuruşuna kadar beyan edilir.

ABD başkanları Beyaz Saray’da oldukları sürece zengin oldukları görülmüş değil. Başkanlar ya aileden gelen mal varlıkları, ya kişisel servetleri ya da Beyaz Saray sonrasında kazandıkları servetlerle bilinir.

Yakın tarihte Beyaz Saray’dan sonra elde ettiği servetle en fazla dikkat çeken başkan, Bill Clinton oldu. Clinton, yoksul bir aileden gelmesine karşın servetini 8 yıllık başkanlığı döneminde sonra katıldığı konferanslar, başlattığı girişim ve yazdığı kitapla elde etti. Tabi buna bir de bir dönem dışişleri bakanı olan eşi Hillary Clinton’ın yazdığı kitap ve konuşmalardan elde ettiği milyon dolarları da eklemek gerekiyor.

Başkan Barack Obama, bugün yıllık 400 bin dolar maaş alıyor. Bu para ABD’de önemli bir şirketin üst düzey yöneticisinin kazancının yakınından dahi geçmeyecek kadar düşük. Başkan Obama, göreve geldiği günden beri yıllık kazancı sürekli düşüyor. 2009 yılının sonunda Obama’nın maaşı dahil toplam bir yıllık kazancı 5.5 milyon dolardı. 2012 de ise Obama’nın kazancı 4.5 milyon dolar olarak açıklandı. 2013 de de 4 milyon dolar olarak deklare edildi. Başkan Obama’nın her yıl gelirinin düşmesine neden ise kitaplarının satışından elde ettiği kazancın düşmesi. Başkan Obama’nın bugün tahmin edilen servetinin toplamı 7.5 milyon dolar.

jfk.Okuyacağınız haberde John F. Kennedy en fazla servete sahip başkan olarak görünüyor. Ancak işin aslı JFK’nin serveti babası Joseph Kennedy’in bıraktığı finans imparatorluğundan geliyor. Bu nedenle Kennedy her ne kadar zengin olsa da kendisinin bunda payının olmaması nedeniyle en zengin 10 başkan sıralamasında sonda yer alıyor. Başkanların servetleri bugünün alım gücüne göre ‘24/7 Wall St.’ adlı ekonomi haber portalı tarafından hesaplanarak hazırlandı.

ABD’nin en zengin 10 başkanı ve servetleri şöyle;

1. John Fitzgerald Kennedy

Servet Toplamı: 1 milyar dolar

Başkanlık Dönemi: 1961-63

ABD’nin 34. başkanı olan John F. Kennedy, ABD siyasetinin de en etkili isimlerinden ve ailesinden. Kennedy dünyaya geldiğinde babası Amerika’nın en zenginlerinin başında geliyordu. Eşi Jacqueline de yine zengin bir ailenin kızıydı. Kennedy tüm servetini aile mirasından elde ettiği gelirlerle sağladı.

Bill-Clinton9. William (Bill) Jefferson Clinton

Servet Toplamı: 60 milyon dolar

Başkanlık Dönemi: 1993 – 2001

ABD’nin 42. başkanı olan Bill Clinton, 20 yıllık kamu hizmetinde oldukça mütevazi denilecek bir birikime sahipti Beyaz Saray’a taşındığında. Başkanlık döneminde ise Hillary Clinton’ın daha sonra dile getirdiği gibi, adeta borçlanarak sekiz yıl dünya liderliğini sürdürdü Bill Clinton. Ancak emekliye ayrılmasıyla birlikte Clinton, amiyane tabirle paraya para demedi. Katıldığı konferanslardan, etkinliklerden, konuşmalarından ve ‘Hayatım’ (My Life) adlı kitabından servet yaptı. Clinton 2005 yılında yayımlanan ‘Hayatım’ adlı kitabından 15 milyon dolar gelir elde etti.

Konuşmacı olarak katıldığı programlardan en az 400 bin dolar (Bu Başkan Obama’nın bir yıllık maaşının toplamına denk geliyor) alan Clinton, 2011 yılında Hong Kong’daki konuşması için 750 bin dolar ücret almıştı. Yaşayan ABD başkanları için de en popüler olan Clinton, Washington Post gazetesinin ifadesi ile 2012 haziran ayının yalnızca bir haftalık döneminde yaptığı konuşmalarla 1.4 milyon dolar almıştı. Yine Clinton, Beyaz Saray’dan ayrıldığı tarihten 2013 yılın kadar elde ettiği gelir tam 100 milyon dolar olarak açıklanmıştı.

Eşi Hillary Clinton’dan dışişleri bakanlığını bırakmasının ardından aile servetine servet kattı. Hillary, 2014 yılında yayımlanan ‘Zor Seçenek’ (Hard Choices) adlı kitabından 14 milyon dolar kazandı. Hillary de eşi gibi davet edilip katıldığı her programda yaptığı konuşma için en az 200 bin dolar ücret alıyor. Hillary, bakanlığı bıraktıktan 2014 yılının ilk yarısının sonuna kadar konuşma ve kitap satışından tam 12 milyon dolar kazanmıştı.

fdr8. Franklin Delano Roosevelt (FDR)

Servet Toplamı: 60 milyon dolar

Başkanlık Dönemi: 1933-1945

ABD’nin 32. başkanı olan Franklin Delano Roosevelt, mirasını yaptığı evlilikle elde etti. Georgia, Maine ile New York eyaletlerinde gayri menkulleri bulunan FDR, 1919 yılında annesinin yardımı ile iflastan kurtulan biriydi. Kamuya hizmet ile ömrü geçen FDR, başkan olmadan önce Deniz Kuvvetleri bakan (şimdi böyle bir bakanlık yok) yardımcısıydı.

7. Herbert Clark Hoover

Toplam Serveti: 75 milyon dolar

Başkanlık Dönemi: 1929-1933

ABD’nin 31 başkanı olan Hoover, yetim büyüdü. Doktor amcasının himayesi ile hayata tutunan Hoover, madencilik sektöründe bir şirketin tepe yöneticisi olarak elde etti. 17 yıl süresince yöneticilikten büyük gelir elde eden Hoover, başkanlığı dönemince maaşının tamamını hayır kuruluşlarına bağışladı.

6. Lyndon Baines Johnson (LBJ)

Toplam Serveti: 98 milyon dolar

Başkanlık Dönemi: 1963-1969

ABD’nin 36 başkanı olan Lyndon Baines Johnson (LBJ), henüz yetişkinlik döneminde ailesi tüm servetini yitirmişti. Ancak Johnson, gayrimenkul birikimleri ile Texas eyaletinde büyük gelir elde etti. Johnson eşi ile birlikte radyo, televizyon kanalı dışında hayvancılık ve özel uçak işleri yapan holdinglerin sahibi oldu.

5. James Madison

Toplam Serveti: 101 milyon dolar

Başkanlık Dönemi: 1809-1817

Ülkenin 4. başkanı ve büyük toprak sahibi (Virginia eyaletinde) olan Madison, gayrimenkul zenginiydi. Dışişleri bakanlığı ve başkanlık döneminde de büyük gelirler elde eden Madison, ömrünün son yıllarında yatırım yaptığı ekim alanlarından dolayı büyük miktarda zarar etti. Madison öldüğünde 101 milyon dolarlık servetinden bir şey bırakmadı.

4. Andrew Jackson

Toplam Serveti: 119 milyon dolar

Başkanlık Dönemi: 1829-1837

Amerika Birleşik Devletleri’nin 7. başkanı olan Jackson, orta gelirli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Zengin bir aileden kız alan Jackson, subaylığı döneminde ciddi servet elde ettiğini tarih kitapları yazar. Zamanla toprak zengini olan Jackson, bir dönem 300 köle sahibi olan bir toprak ağası olur. Ancak Jackson mirascılarına büyük borç bırakarak hayata gözlerini yumar.

Theodore-Roosevelt3. Theodore Roosevelt

Toplam Serveti: 125 milyon dolar

Başkanlık Dönemi: 1901-1909

6. başkan olan Theodore Roosevelt, önemli ve zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Aileden büyük bir servet kalan Roosevelt, ilk eşini çocuğunun doğumunda ve annesini de iki yıl aradan sonra kaybetmesiyle hem maddi hem de ruhsal çöküntü yaşar. Ancak zamanla toparlanan Roosevelt, entellektüel kişiliği, mücadeleci yapısıyla ABD siyasetinde derin izler bırakır. Roosevelt, siyasetteki parlak kariyerini New York şehri yönetiminin karıştığı yolsuzluğa karşı verdiği mücadele ile elde eder. Basın ile arası belki de gelmiş geçmiş en iyi başkanlardan olan Roosevelt, bugün dünyanın en zenginlerinin malikanesi bulunan New York’un Long Island adasındaki Sagamore Hill’in (Tepe) sahibiydi. Roosevelt, ayrıca 1919 yılında öldüğünde geride 18 yayımlanmış kitap bırakır. Bugün Mount Rushmore (Rushmore Dağı) da George Washington, Abraham Lincoln ve Thomas Jefferson ile birlikte heykeli dağa kazınmış dört başkandan biridir.

2. Thomas Jefferson

Toplam Serveti: 212 milyon dolar

Başkanlık Dönemi: 1801-1809

Amerika’nın kurucu babalarından ve ülkenin de 3. başkanı olan Jefferson, zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Ucsuz bucaksız toprakları ve birçok köle sahibi olmanın dışında Jefferson, kamu hizmeti döneminde ciddi servet edindi. Ancak ömrünün son yıllarını Jefferson borç batağı ile geçirdi.

m.r1.George Washington

Toplam Serveti: 525 milyon dolar

Başkanlık Dönemi: 1789-1797

İlk başkan ve ABD’nin kurucu babası George Washington, aynı zamanda gelmiş geçmiş en zengin olanı. Jefferson gibi Washington da büyük toprak sahibi ve 300 den fazla kölesi ile serveti dudak uçuklatacak kadar yüksektir. Beş büyük çiftliği bulunan Washington, yaptığı evlilik ile eşinin ailesinden kalan geniş toprakların da sahibi olur. Washington’un serveti öyle büyüktür ki; 1789 yılında ABD’nin gayri safi milli hasılasının yüzde 2’sine denk gelir.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.