Amerikan halkı siyasette paranın etkisinden rahatsız

Amerikan halkı siyasette paranın etkisinden rahatsız

Amerikalılar bağlı oldukları parti farketmeksizin, çoğunluk olarak politikada paranın gereğinden fazla gücünün olduğunu düşünüyor. Reuters ve Ipsos’un perşembe günü sonuçları açıklanan ortak kamuoyu yoklamasına göre ankete katılan kişiler insanların politikaya diledikleri kadar para desteğinde bulunmalarının doğru olmadığını da düşünüyor.


Amerikalıların yüzde 75’i politikada paranın gereğinden fazla etkin olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 25’i ise kampanya paralarının kontrol altına alınması gerektiğini düşünen gruplara muhalif olanların argümanlarını kullandı. Bu kişiler kısıtlanmayan seçim kampanyası parasının temel bir hak olduğunu iddia etti.


Aynı ankette halkın yüzde 76’sı, bağışta bulunulan miktarların zengin insanları politikada daha fazla söz sahibi yaptığını düşünüyor. Yüksek meblağlarda bağışta bulunan zenginler, karar alma sürecinde halktan daha fazla söz hakkına sahip olabiliyor.


Ipsos Halkla İlişkiler şirketinde araştırma direktörü Chris Jackson, araştırmayla ilgili yorumlarda bulundu. Jackson Amerikan halkının ‘sistemden bıktığını’ söyleyerek “halk sistem içinde dönen paranın kendileri için adaletsizlik doğurduğuna inanıyor ve bundan memnun değil.” diye yorum yaptı.


Kasım seçimlerine az bir zaman kala ve kampanya çalışmaları son hızıyla sürerken yapılan araştırma insanların yönelimleriyle ilgili önemli ipuçları veriyor. Bu yıl yapılacak seçimlerin tarihinin en çok para harcanan seçimleri olması bekleniyor. Sadece nisan ayında Demokratik ve Cumhuriyetçi Partiler adayları için toplamda 83.7 milyon dolar bağış topladı.


Birleşik Devletler Yüksek Mahkemesi’nin aldığı karar sonucu, geçtişte kampanya harcamaları konusunda uygulanan kontrol mekanizmasının çoğu kalkmış durumda. Vatandaşlar Birliği (Citizens United)’nin Federal Seçim Komitesi’ne karşı olduğu davanın sonuçlarına göre tüzel kişilerin ve iş sendikalarının seçim için harcama yapmaları  ‘ifade özgürlüğü’ kapsamında değerlendirildi.


Demokratlar siyasete paranın karışmasından daha rahatsız


22-24 Mayıs tarihleri arasında yapılan anketin sonuçlarına göre, politikada paranın olması gerektiğinden daha fazla rolü olduğunu düşünen Demokratların oranı yüzde 79. Bağımsızlar bu konuda yüzde 77’lik bir oranla Demokratlar gibi düşünüyor. Aynı konuda Cumhuriyetçiler içindeki oran ise düşüş gösteriyor. Cumhuriyetçiler içinde paranın politikadaki rolünden rahatsız olanların oranı yüzde 68.


Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.