Amerika’daki göçmenlere iyi haber

Amerika’daki göçmenlere iyi haber

Başkan Barack Obama tarafından değiştirilmek istenen göçmenlik yasası ile ilgili ilk adım bir grup senatörden geldi.

Her iki partiye bağlı 4’er senatörden oluşan 8 kişilik grubun gündeme aldığı göçmenlik reformunun ilk aşamasında anlaşma sağlandığı duyuruldu. Yaklaşık 11 milyon kaçak göçmen için Amerikan vatandaşlığı yolunu açacak olan reform yasa ile ilgili başkan Obama’nın önümüzdeki günlerde detaylı açıklama yapması bekleniyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında yapılan genel seçimlerde Güney Amerika kökenli seçmen oylarının yüzde 71’ini Barack Obama, yüzde 27’sini Cumhuriyetçi aday Mitt Romney almıştı. Uzmanlara göre Cumhuriyetçiler, alınan düşük oy oranını da göz önünde bulundurarak yasaya destek veriyor. Yasa için “Ben doğru zaman olduğunu düşünüyorum.” diyen Cumhuriyetçilerin önde gelen Senatörü John McCain, her iki grubun göçmenlik reformunda anlaşmasının takdir edilecek bir durum olduğunu söyledi.

Yeni yasayla Amerika’da bulunan göçmenlere vatandaşlık yolu açılması bekleniyor. ABD’de fen, matematik, teknoloji ve mühendislik alanında öğretim görmüş kişilere sürekli oturum ve çalışma hakkı veren Yeşil Kart (Green Card) imkanı sunulacak. İşverenlerin, yasal olmayan işçileri çalıştırmalarını engelleyecek güvenli bir sistemin kurulması,
az yetenekli göçmenlerin tarım faaliyetlerinde çalışmalarına izin verilmesi planlanıyor. Şu ana kadar müzakerelerde herhangi bir sorun yaşamayan iki parti arasında vatandaş olma şartlarının detaylarında bazı anlaşmazsızlıkların çıkabileceği belirtiliyor.

Anlaşmayı olumlu karşılayan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), yasadışı olarak Amerika’da çalışanların işverene karşı daha özgür ve korunaklı hale gelmesinin önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Beyaz Saray Sözcüsü Clark Stevens ise anlaşmadan duyduğu memnuniyeti yazılı olarak ifade etti.

  Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace   Tab q w e r t y u i o p [ ]   Return     capslock a s d f g h j k l ; ‘   shift ` z x c v b n m , . / shift     English     Deutsch   Español   Français   Italiano   Português   Русский   alt alt     Preferences

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.