AKP’nin Washington’daki lobicisine ‘sus payı’ soruşturması

AKP’nin Washington’daki lobicisine ‘sus payı’ soruşturması

ABD eski Temsilciler Meclis Başkanı ve AKP’nin Washington’daki lobicisi olarak bilinen Cumhuriyetçi Dennis Hastert hakkında Chicago’da soruşturma açıldı.

İddianameye göre, Dennis Hastert Chicago’daki Yorkville Lisesi’nde tarih öğretmenliği yaptığı sırada, kimliği henüz açıklanmayan bir kişiye 3.5 milyon dolar ‘sus payı’ vermeyi kabul ettiği belirtildi.

1964 -1980 yılları arasında görev yaptığı lisede öğretmenliğin yanı sıra, Amerikan futbolu ve güreş koçluğu yapan Hastert’in kime neden 3.5 milyon dolar sus payı verdiği hakkında bilgi verilmedi.

FBI, Washington’da lobicilik faaliyetlerinde oldukça etkili olan Hastert’in bankadan olağandışı para çektiğini fark edince takibe aldı. Bankadan 10 bin doların altında para çekerek FBI’nın dikkatinden kaçmaya çalışan Amerikalı eski siyasetçi, benzer işlemi defalarca tekrarlayınca yakayı ele verdi.

FBI tarafından sorgulanan Cumhuriyetçi Hastert, ‘parayı bankadan çekerek yanında nakit olarak tuttuğunu’ söylemişti. Soruşturmayı devam ettiren FBI, Hastert’in bir şahsa devamlı para transferinde bulunduğunu tespit etti ve olayı genişletti.

İddianamede, meclis eski başkanı, 2010-2014 tarihleri arasında bankadan 1.7 milyon dolar nakit para çektiği belirtildi. Hastert’in güreş koçluğu yaptığı zamanlarda ‘görevini kötüye’ kullanmış olabileceği ve bunu bilen bir kişiye sus payı verdiği iddia ediliyor. Ancak FBI soruşturmanın hala devam ettiğini belirterek, konuyla ilgili daha fazla bilgi paylaşmadı.

1999 -2007 tarihleri arasında Temsilciler Meclis Başkanlığı yapan Cumhuriyetçi Haster, ayrıca FBI görevlilerine yalan söylediği için yargılanacak.

Meclis başkanlığı görevinden 2008’de istifa ederek Dickstein Shapiro isimli (danışmanlık ve lobicilik hizmetleri veren) firmada çalışmaya başlayan Hastert, Türk hükümetine de lobicilik hizmetleri veriyordu. Soruşturmanın duyulmasından sonra şirketten istifa eden Hastert, konuyla ilgili hiçbir açıklamada bulunmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.