AKP lobicilik faaliyetleri için Eski CIA Başkanı ile anlaştı

AKP lobicilik faaliyetleri için Eski CIA Başkanı ile anlaştı

Amerikan internet gazetesi The Intercept, AKP’nin lobicilik faaliyetleri için geçtiğimiz ay Eski CIA Başkanı Porter Goss ile anlaştığını duyurdu. Gazete iddiasını yayınlamış olduğu ABD Adalet Bakanlığı belgelerine dayandırdı.

Habere göre Amerika’da Türkiye adına lobicilik faaliyeti yaptığı ifade edilen Dickstein Shapiro danışmanlık firmasında görev alan Porter Goss, Türkiye ile özel olarak ilgilenecek. ABD Kongresi’nde ve Beyaz Saray’da Türkiye adına lobicilik faaliyetleri yürütecek.

Gazete, ‘özgürlük savunucusu’ olarak bilinen CIA Başkanı’nın böyle bir vazifeyi üstlenmesini ‘olağandışı bir çark etme’ şeklinde yorumladı. Goss’un CIA günlerinde “Özgürlüğe alternatif hiçbir şey yoktur. Kadın ve erkeklerin potansiyellerinin tamamına ulaşabilmesini sadece özgürlük sağlayabilir.” şeklindeki ifadelerini hatırlatan gazete, “Ancak Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki Türk hükümetini tercih etmesi böyle bir özgürlük savunucusu için tuhaf bir seçime benziyor. Özellikle de basın özgürlüğü söz konusu olunca. Rejim (AK Parti hükümeti) yüzlerce gazeteciyi tutukladı, barışçıl protestoları şiddetli bir şekilde bastırdı ve sosyal medyayı sansürledi.” ifadelerine yer vedi.

The Intercept’in yayınladığı ABD Adalet Bakanlığı tarafından Dış Temsilciler Tescil Yasası gereğince hazırlanan belgelerde yazılanlara göre Eski CIA Başkanı’nın yapması gerekenler şunlar;

– Ticaret, enerji güvenliği, terörle mücadele çabaları ve Ortadoğu ile Avrupa’da bölgesel istikrarın sağlanması çabaları dahil Kongre’de tartışılan önemli konularda Türkiye-Amerika ilişkilerinin genişletilmesi ve güçlendirilmesi ile ilgili olarak danışmanlık sağlamak.

– ABD’li Kongre üyelerini ve ABD Yönetimi yetkililerini Türkiye için önemli olan meselelerde bilgilendirmek.

– ABD yönetiminde veya Kongre’deki Türkiye için önemli faaliyetler konusunda Türkiye’yi bilgilendirmek.

– ABD yönetiminde veya Kongre’de Türkiye için önemli olan meseleler konusunda ilerleme analizi hazırlamak.

23 Nisan 2015 tarihli belgede söz konusu vazifeler sıralandıktan sonra, “Bu hizmetler süresiz olarak devam ettirilecektir.” notu düşülmüş.

Haberde ayrıca özellikle eski devlet yetkilileri ve Kongre üyeleri üzerinden lobicilik faaliyetlerine harcama yapmanın Ortadoğu’daki hükümetler için bir çeşit ‘alışveriş çılgınlığı’ haline geldiğine dikkat çekiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.