ABD’den Kiev’e destek

ABD’den Kiev’e destek

Ukrayna’nın doğusundaki şehirlerde Rus yanlısı milislerin neden olduğu kriz sürerken Kiev’e kritik bir ziyarette bulunan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Batı yanlısı yönetime destek mesajları verdi.

Kiev’de, 25 Mayıs’ta yapılacak devlet başkanlığı seçiminin üç adayının da aralarında bulunduğu önde gelen dokuz siyasetçiyle bir toplantı gerçekleştiren Biden, ‘aşağılayıcı tehditlere’ karşı Washington’un Kiev’in yanında olduğunu söyledi. Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiyle başlayan krizin başından bu yana ABD’den Ukrayna’ya en yüksek seviyeli ziyareti gerçekleştiren Biden, Rusya’ya da ‘konuşmayı bırakıp harekete geçme’ çağrısı yaparak Cenevre’de 17 Nisan’da imzalanan mutabakatla ilgili yükümlülüklerini hatırlattı. ABD Başkan Yardımcısı, ayrıca Kiev’e 50 milyon dolarlık ek yardım yapacaklarını açıkladı. Ukrayna’nın ihtiyaçları yanında oldukça mütevazı kalan yeni yardım paketi, Rusya yanlısı yönetimin devrilmesinden sonra iktidara gelen yeni yönetime Washington’un tam desteğinin açık bir işareti olarak yorumlandı. Bu yardımın, Ukrayna’nın ekonomik ve politik reformlarını hayata geçirmesinde ve devlet başkanlığı seçimlerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde kullanılacağı öğrenildi. ABD’li uzmanların, yolsuzlukla mücadelenin yanı sıra Ukrayna’nın Rus doğalgazına bağımlılığının azaltılması için de danışmanlık hizmeti verecekleri belirtildi.

Biden’la baş başa görüşen geçici yönetim başbakanı Arseniy Yatsenyuk ise görüşme sonrasındaki basın toplantısında Moskova’yı devlet başkanlığı seçimlerinin altını oymakla suçladı. Moskova yönetimini ‘bir çete gibi davranmakla’ suçlayan Yatsenyuk, Ukrayna’nın doğusunda faaliyet gösterdiğini iddia ettiği Rus özel kuvvetlerinin ülkeyi terk etmelerini istedi. Geçen hafta Cenevre’de Rusya, ABD, Avrupa Birliği ve Ukrayna’nın imzaladığı anlaşma, Slavyansk kentinde pazar günü gerçekleşen saldırılarda 3 kişinin ölümü üzerine tehlikeye girmişti. Kiev ve Moskova, birbirlerini anlaşmayı ihlal etmekle suçluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.