ABD’den füze savunma sisteminde yenilikler

ABD’den füze savunma sisteminde yenilikler

Obama yönetimi, Kuzey Kore’nin nükleer silahlarla ABD’ye saldırma tehdidine cevap olarak füze savunma sistemi için ülkenin Batı yakasına 14 enterseptör daha konuşlandırmayı kararlaştırdı.
    
ABD Kuzey Kore’nin nükleer silah atabilecek kapasiteye sahip olduğunu düşünmüyor ama tehditlere önceden hazırlanmak istiyor.
    
Savunma Bakanı Chuck Hagel, Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında, yeni kararı açıkladı. California ve Alaska’da zaten şu anda füzeleri karaya düşmeden önce yerden vurmaya yarayan 30 enterseptör bulunuyor. Yenileriyle sayı toplamda 44’e çıkacak.
    
Hagel de ABD’nin kendi evindeki savunmasını güçlendirecekleri, müttefik ve ortaklarına yönelik taahhütlerini devam ettireceklerini ve dünyaya ABD’nin saldırganlıklara karşı ödün vermeyeceğini açıkça göstereceklerini söyledi. Ek enterseptör yerleştirilmesi kısa süre içinde başlayıp Eylül 2017’ye kadar bitecek. Hagel, bunların şu anda 26 enterseptörü bulunan Alaska’ya gönderileceğini kaydetti.
    
Bu ek interceptörün maliyeti 1 milyar dolar olacak ve Kongre tarafından onaylanması gerekiyor. Hagel, ayrıca, ABD’nin Japonya’ya ek erken uyarı radarı yerleştireceğini de söyledi. Pentagon yetkilileri de bu kararın Rusya veya Çin’e yönelik olmadığının altını çiziyor.
    
Savunma Bakanlığı, Avrupa’daki füze savunma sistemi için kullanılacak programda da revizeye gidecek ve programın zaten 2022’ye kadar ertelenen son aşamasını iptal ederek, buradaki fonunu ek enterseptörler için aktaracak. Hagel, yine de ABD’nin Avrupa füze savunma sistemine yönelik taahhüdünü de yineleyerek, ABD’nin Avrupa’nın savunulmasına yönelik bağlılığının ”çok sağlam kalmaya devam edeceğini” söyledi. Pentegon yetkilileri de Avrupa’daki füze savunma sisteminin kilit unsurlarının zaten yürürlükte olduğuna dikkati çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.