ABD’den Erdoğan’a cevap: Amacımız IŞİD ile mücadele

ABD’den Erdoğan’a cevap: Amacımız IŞİD ile mücadele

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘IŞİD’i vuranların barış değil petrol amacı taşıdığını’ ima eden sözlerine karşılık “Amacımız IŞİD ile mücadele etmek.” cevabını verdi.

Jen Psaki günlük basın toplantısında bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan’ın bombardımanın amacının barış değil, petrol olduğuna ilişkin sözlerini sordu. Soruya kısa bir cevap vermekle yetinen Psaki, “Hava saldırılarındaki niyetimizi açıkça gösterdiğimizi düşünüyorum. O da IŞİD tehdidi ile mücadele etmek. Koalisyondaki diğer müttefiklerimizin de amacı aynı.” ifadelerini kullandı. Psaki, Erdoğan’ı iddialarına yönelik başka soru kabul etmedi.

Psaki’ye Türkiye’nin böyle bir dönemde ilk hava saldırısını IŞİD ile savaş halindeki PKK’ya yapmasına yönelik düşünceleri de soruldu. “Türklerin ilk askeri operasyonlarını kendi ülkelerideki kişilere yönelik yapması konusunda hayal kırıklığı yaşıyor musunuz?” sorusuna cevaben Psaki, “Açıkçası bölgede karmaşık bir durum söz konusu bununla birlikte Türkiye ve PKK arasında geçmişe dayanan uzun bir süreç var. Haberlerde bazı Türk hükümet yetkililerinin PKK’nın Türkiye’deki askeri tesisleri vurduğuna yönelik ifadeleri var. Bununla ilgili henüz bir doğrulama alamadık. Ancak herkesi bu iki meseleyi ayrı tutmaya davet ediyorum.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ‘Türkiye ile aramızda uyuşmazlık yok’ sözlerine de değinen Psaki, Türkiye’nin Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi ve ekipmanlar ile donatılmasını, bunun yanında bazı askeri üslerin koalisyon için kullanılmasını kabul ettiğini dile getirdi.

Psaki’ye Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’ın üslerin kullanılmasına izin verildiğine yönelik açıklamalarına rağmen Türkiye’nin henüz askeri üs vermeyi kabul etmediği soruldu. Psaki, Susan Rice’ın tam olarak söylediğinin bu olmadığını ifade etti. Adı açıklanmayan yetkililerden alıntı yapılarak yazılan haberlerin olduğuna dikkat çeken Psaki, “‘Eğit ve donat’ programı için kesinlikle bir askeri üsse ihtiyaç var ama hangisi, nasıl ve nerede olacağı konusu şuan devam eden görüşmelerin bir parçası.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.