ABD’den Charlie Hebdo açıklaması

ABD’den Charlie Hebdo açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Türkiye’de Charlie Hebdo kapağının yasaklanmasına ilişkin açıklama yaptı. Basın özgürlüğü vurgusu yapan Harf, basın kuruluşlarının yayınlarına ilişkin kararlarını özgür bir şekilde verebilmeleri gerektiğini söyledi.

Sözcü Marie Harf, günlük basın brifinginde konuya ilişkin sorulları cevaplandırdı. Söz konusu meselelerin ‘karmaşık’ olduğunu dile getiren Harf, “Ancak nihayetinde gazeteci kendi kararını kendisi verebilmelidir. Şurası net ki ifade özgürlüğü Türkiye Anayasası’nda da kutsallaştırılmış ve bunun sadece Türkiye için değil her yerde önemli olduğuna inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Harf’e Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın bu tür yayınları “açık tahrik ve provokasyon” olarak nitelendirdiği hatırlatılarak konuya ilişkin düşünceleri soruldu. Harf, basın kuruluşlarının bu yöndeki kararlarını kendi başlarına alabilmeleri gerektiği yönündeki sözlerini tekrarladı.

ERDOĞAN’A KATILMIYORUZ

Harf, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yönelik “iki yüzlü, terör devleti başı” şeklindeki sözleri hakkında önceki açıklamalarının bir benzerini yaptı. Harf, “Başbakan Netanyahu’nun diğer dünya liderleri ile Paris’te bulunmasını teröre karşı Fransız halkı ile dayanışma mesajı olduğuna kesinlikle inanıyoruz. Dün söylediğim gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail devletini tarif şekline de katılmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine Twitter hesabından yanıt vermişti. Erdoğan’ın yorumlarının ‘utanç verici’ olduğunu dile getiren Netanyahu, Erdoğan’ı kınayan bir dünya liderini henüz görmediğini ifade etmişti. ABD yönetiminden bu konuyla ilgili olarak kamuoyu önünde bir kınama planlanıp planmadığını bilmediğini kaydeden Harf, “Ancak Erdoğan’ın yorumlarıyla ilgili benim güçlü bir biçimde dile getirdiğim itirazımı paylaşıyorlar.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.