ABD’den Allen ve McGurk açıklaması

ABD’den Allen ve McGurk açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, IŞİD ile mücadele koalisyonu Özel Temsilcisi General John Allen ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk’un Türkiye’de yaptığı görüşmelere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada görüşmelerde ele alındığı dile getirilen uçuşa yasak bölgeye ilişkin herhangi bir ifadeye yer verilmedi.

Sözcü Psaki, Allen ve McGurk’ün Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile yaptığı görüşmelerin içeriğine dair bilgi verdi. Amerikalı heyetin Ankara’da yapıcı ve detaylı görüşmeler gerçekleştirdiğini dile getiren Psaki, Türk yetkililer ile IŞİD’i zayıflatmak ve yok etmekte ihtiyaç duyulacak işbirliği alanlarının görüşüldüğünü ifade etti.

Psaki, Amerikan heyetinin öncelik verdiği konulara vurgu yaptı. Buna göre Allen ve McGurk görüşmelerde, IŞİD’e karşı geniş bir koalisyon oluşturulmasının henüz başında olunduğunu ve bunun uzun sürecek bir mücadele olacağını, IŞİD’in askeri kabiliyetlerinin zayıflatılması için en kısa zamanda harekete geçilmesi gerektiğini ve Suriye krizinin gerçekçi ve kalıcı siyasi çözümü için IŞİD ve Esed rejimi ile savaşan ılımlı Suriyeli muhaliflerin güçlendirilmesinin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Psaki, görüşmelerde ele alındığı ifade edilen uçuşa yasak bölge konusuna değinmedi.

IŞİD’e karşı mücadele çabalarında tarafların görüş alış verişi sürecini birçok alanda dinamik ve derinden sürdürmesi konusunda fikir birliğine vardığını belirten Psaki, bu işbirliği alanlarını askeri destek, yabancı militanların engellenmesi, para akışının engellenmesi, insani yardım yapılması ve IŞİD ideolojisine karşı gelinmesi olarak sıralandırdı.

Açıklamada ayrıca gelecek hafta Ankara’yı askeri planlamaları yapan bir ekibin ziyaret edeceği ve bu ekinin Türkiye’deki askeri yetkililer ile direk görüşmeler gerçekleştireceği ifade edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.