ABD’de Joe Biden dönemi resmen başladı

ABD’de Joe Biden dönemi resmen başladı

Joe Biden gerçekleşen yemin töreniyle resmen ABD’nin 46. başkanı oldu. ABD’nin ilk kadın, siyah ve Hindistan kökenli Başkan Yardımcısı olarak Kamala Harris yemin ederek göreve başladı. Korona virüsü pandemisi nedeniyle yemin töreni, geçmiş yıllara kıyasla çok daha sade tasarlandı.

Geleneksel olarak yemin törenlerinde Washington’da ABD Kongre binası ile George Washington Anıtı arasındaki National Mall olarak bilinen alanı dolduran yüzbinlerce insanı bu yıl Amerika’nın 50 eyaletinin ve denizaşırı topraklarının bayrakları temsil etti. Törene katılamayan ABD halkını, National Mall’u donatan 200 bin bayrak simgelendi.

Ulusal marşı Lady Gaga okudu 

Biden ve Harris’in töreninde ABD ulusal marşını Lady Gaga okudu.

Biden, görevi devralmadan önceki gün birlik mesajı verdi ve özellikle Amerika’da 400 bin kişinin ölümüne yol açan, milyonlarca kişinin ise ekonomik darboğaza düşmesine neden olan Korona pandemisi nedeniyle ülkenin zorluklarla beraber mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.

“İyileşmek için önce hatırlamamız gerekir. Hatırlamak bazen zordur ama ancak bu şekilde iyileşebiliriz” diyen Biden, eşi Jill Biden, yardımcısı Kamala Harris ve Harris’in eşi Doug Emhoff ile birlikte, pandemide yaşamını yitirenleri anmak için Lincoln Anıtı önündeki havuzun etrafında sıralanan 400 fenerin yakıldığı sade törene katıldı.

Biden, “İyileşme sürecini ülke olarak gerçekleştirmek önemli, bu nedenle buradayız. Gün batımından gün doğumuna, bu havuzun etrafında bu ışıkları yakalım ve tüm kaybettiklerimizi hatırlayalım” dedi.

Yemin ettikten sonra derhal işe başlayacağını söyleyen Biden, “Ülke olarak karşı karşıya olduğumuz krizlerle mücadele etmek için boşa harcayacak bir saniyemiz bile yok” şeklinde konuştu.