Kirby: Türkiye’nin kaygılarını anlıyoruz ancak PYD’ye yardımlar sürecek

Kirby: Türkiye’nin kaygılarını anlıyoruz ancak PYD’ye yardımlar sürecek

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin PYD’nin silahlı kanadı YPG’ye silah yardımı konusundaki endişelerini anladıklarını ancak Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan silahlı gruplara yardımların süreceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki günlük basın toplantısına Bakanlık Sözcüsü John Kirby’ye YPG’ye silah yardımı ve Türkiye’nin bu konudaki tepkisi soruldu. Türkiye’nin kaygılarını anladıklarını ve Türk yetkililer ile bu konudaki görüşmeleri sürdüreceklerini kaydeden Kirby, “ (Türkiye’nin) Bu konudaki hassasiyetlerini anlıyorum. ABD ve 60’ın üzerindeki koalisyon ülkelerinin odaklandığı meselenin IŞİD ile mücadele olduğunu hatırlamanın önemli olduğunu düşünüyorum. IŞİD’e karşı Suriye’de etkili bir şekilde mücadele eden bu grupları uygun bir biçimde desteklemeyi sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “PYD’ye verilen silahların yarın PKK’nın eline geçerek Türkiye’ye karşı kullanılmayacağının garantisini kimse veremez.” ifadelerini kullanarak ABD’nin silah yardımına tepki göstermişti. Davutoğlu, ABD Ankara Büyükelçisi John Bass’ın PYD’ye silah yardımıyla ilgili çağrılarak gerekli bilginin aktarıldığını kaydetmişti.

John Kirby, “Büyükelçi John Bass’in ABD Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldığı doğru mu?” şeklindeki bir soruya yorum yapmaktan kaçındı. Kirby, “Diplomatik görüşmeler konusunda detaya girmeyeceğim.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.