ABD: Türkiye ile Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi konusunda anlaştık

ABD: Türkiye ile Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi konusunda anlaştık

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi ve teçhizatlandırılması konusunda Türkiye ile anlaştıklarını açıkladı. Yakın zamanda imzaların atılmasını beklediklerini ifade eden Psaki, eğitimlerin Mart ayı itibariyle başlayacağını dile getirdi.

‘Eğit-donat’ olarak bilinen ve Suriyeli muhaliflerin IŞİD ile daha etkili bir şekilde mücadele etmesi için eğitilmesi ve teçhizatlandırılmasını içeren programın görüşmelerinde sona gelindi. Washington’daki yoğun kar yağışı sebebiyle telekonferans yoluyla düzenlenen günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruları cevaplayan Psaki, Türkiye ile prensipte anlaşıldığını doğruladı. Psaki, “Daha önce açıkladığımız gibi, Türkiye, ılımlı Suriyeli muhalif gruplara yönelik eğit donat programı için bölgesel ev sahiplerinden biri olmayı kabul etmişti. Türkiye ile anlaşmayı yakında neticelendirerek imzalamayı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye, görüşmelerin başladığı günden bu yana eğit-donat programına tabi tutulacak muhaliflerin sadece IŞİD ile değil aynı zamanda Esed rejimine bağlı Suriye Ordusu ile de mücadele etmesini istiyordu. Psaki, ABD’nin de bu fikre sıcak baktığını kaydetti. Esed’in Suriye’nin geleceğinde yeri olmadığına inandığını belirten Psaki, “Elbette bu program IŞİD’e odaklı ama eğit-donat programı kapsamında eğitilecek olan ılımlı muhalefetin kesinlikle aldıkları eğitim ve teçhizatlarını rejime karşı savaşı sürdürmede de kullanmalarını bekliyoruz” dedi.

Eğit-donat mutabakatına göre ilk aşamada Milli İstihbarat Teşkilatı ve ABD istihbarat birimlerinin uygun gördüğü 2 bin Suriyeli muhalifin Türkiye’deki güvenli bir askeri üste eğitime tabi tutulması bekleniyor. 2 bin kişinin eğitiminin tamanlanmasının ardından periyodik olarak 400’er kişilik grupların eğitimi şeklinde programın süreceği ifade ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.