ABD tarihinde en büyük af mahkumlar için geliyor

ABD tarihinde en büyük af mahkumlar için geliyor

Başkan Barack Obama, ABD tarihinin en büyük mahkum affını bugün açıklaması bekleniyor.

Obama hükümeti tarafından hazırlanan aftan yararlanacak mahkumlar arasında uyuşturucu kaçakçıları, katiller, adi ve yüz kızartıcı suçlulardan dolayı hapiste olanların bulunacağı belirtiliyor. Ancak aftan kaçak ya da sınır dışı edilmek üzere hapiste bulunanlar yararlanamayacak.

Başkan Obama’nın af yürütmeliği ile mahkumları topluma kazandırmayı amaçladığı aktarıldı. Binlerce mahkumun salıverileceği ifade edilirken bunların daha çok Teksas, North Carolina, Alabama gibi güney eyaletlere sevk edileceği belirtiliyor.

Az sayıda da olsa salıverilen bazı mahkumların New Jersey ile New York eyaletlerine de yerleşeceği ifade ediliyor. Af ile kaç mahkumun salınacağı henüz bilinmiyor ancak bu affın ABD tarihindeki en büyük af olacağına kesin gözü ile bakılıyor. 

Başkan Obama, geçen Cumartesi günü katıldığı bir radyo programında mahkumların ülke bütçesine olan maliyetinden yakınmıştı. Obama, ‘‘Her yıl halkımızın ödediği vergilerinden 80 milyar doları mahkumları hapiste tutabilmek için harcıyoruz’’ diye konuşmuştu.

Af kararını olumlu karşılayan sivil hak dernekleri bunun yalnızca hapisten insanların salıverilmesi ile kısıtlı kalmamasını istiyor. Sivil hak dernekleri, af ile dışarı salınacakların sabıka kayıtlarının da temizlenmesi ve iş bulma, topluma entegre konularında da devletin yardımcı olmasını talep ediyor.

Obama’nın af kararını Demokrat Partinin 3 başkan aday adayı da destekliyor ve hazırlanan yürütmelik de ‘‘ban the box’’ (yasaklar kutusu) olarak adlandırılıyor.     

Başkan Obama’nın açıklaması beklenen af kararında mahkumların salıverildikten sonra uymaları gereken şartlar, tekrar hapse girme kusur ve yanlışları hakkında da bilgi vereceği belirtiliyor.

Bugün New Jersey’in Newarak şehrinde af ve kapsamını açıklayacak olan Obama, buradan New York şehrine geçecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.