ABD siyasetinde ‘Koch kardeşler’ rüzgarı esiyor

ABD siyasetinde ‘Koch kardeşler’ rüzgarı esiyor

ABD’nin en zenginleri listesinde yer alan Koch kardeşlerin ülke siyasetindeki ağırlığı son yıllarda giderek artıyor. Kardeşler, başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti adayları için yaptıkları bağışlar ve muhafazakarlıkları tanınıyor.

Geçtiğimiz seçimlerde Cumhuriyetçi Parti için 400 milyon dolarlık bağışta bulunan Charles ve David Koch kardeşlerin son yıllarda ülke siyasetinde aktif bir rol alması Demokratları tedirgin ediyor. Demokrat Partili Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid’in geçtiğimiz gün Koch kardeşlerin siyasette Demokratlar için bir tehdit unsuru olduğunu ifade etmişti. Reid, daha önce yaptığı bir konuşmada da Koch’ların devletin kepenk kapamasına yol açan siyasi krizin arkasındaki isimler olduğunu söylemişti. Birçok Demokrat Partili Reid’e katılmakla birlikte milyarder kardeşlerle mücadelenin önümüzdeki kasım ayında yapılacak seçimlerde Parti’yi zor duruma sokacağı endişesini taşıyor.

Seçim çalışmalarına başlayan Demokratlar bir yandan bağış kampanyası başlatarak bir yandan da MoveOn adlı sivil toplum kuruluşu aracılığıyla ülke genelinde yüzbinlerce insana email ve mektup gödererek Koch’ların siyasete yön vermesi durumunda yaşanabilecek tehlikelere dikkat çekiyor. Ayrıca gönderilen mesajlarda Koch kardeşlerin siyasette güç elde etmesi durumunda devlet tarafından dar gelirli vatandaşlara sağlanan tüm sosyal hakların kısıtlanacağı ya da tamamen kaldırılacağına ifade ediliyor.

Demokrat Partiye yakınlığı ile bilinen düşünce kuruluşu Center for American Progress’in yaptığı seçim araştırmasında Koch kardeşlerin 2009 yılına kadar siyaset dünyasında tanınmayan ve varlığı olmayan kimseler olduğuna vurgu yapılıyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.