ABD Senatosu’undan Türkiye’deki siyasi tutuklular serbest bırakılsın çağrısı

ABD Senatosu’undan Türkiye’deki siyasi tutuklular serbest bırakılsın çağrısı

ABD Senatosu’ndan 17 senatör bipartizan olarak imzaladıkları mektupta ABD Dışişleri Bakanlığı’na çağrıda bulundu ve dünyadaki ABD’li tutuklular ile siyasi tutukluların koronavirüs salgını sırasında hapishanelerden serbest bırakılması için daha fazla çalışması çağrısında bulundu.

Demokrat Parti’den Connecticut Senatörü Christopher Murphy ve Cumhuriyetçi Parti’den Florida Senatörü Marco Rubio’nun hazırladığı mektupta, Türkiye’nin içinde bulunduğunu belirttikleri dünyadaki baskıcı rejimlerde hapiste bulunan ABD vatandaşları ve diğer siyasi tutuklular için duydukları endişeyi dile getirdiler.

Senatörler özellikle Kovid-19 salgını sırasında hapishaneler, tutuk evleri ve gözaltı merkezlerinin hastalığın kolayca yayılabileceği yerler olduğunu belirtti. Mektupta, oldukça kalabalık hapishanlerde temel hijyen ürünlerinden bile mahrum, yetersiz revirlerin ve kötü sağlık koşullarının içinde siyasi tutukluların kötü beslendiği, gerekli tıbbi desteği alamadığı ve işkence gördüğüne değinildi.

Dışişleri Bakanlığı’nın bu dönemde ABD vatandaşları ve diğer siyasi tutukluların serbest bırakılması için daha fazla çalışması istenirken İran’ın Michael White ve Lübnan’ın Amer Fakoury’i serbest bırakmasından duyulan mutluluk dile getirildi.

Mektupta dünyadaki pek çok ülkede hala tutuklu olmaması gereken Amerikalıların hapiste olduğu ifade edildi.

Dünyada pek çok otoriter rejimin salgın sırasında yün binlerce siyasi tutukluyu hapisler tuttuğu belirtilip ve İran’ın koronavirüs sebebiyle yüz binlerce tutukluyu serbest bıraktığı ancak önemli kişileri hala hapiste tuttuğu kaydedildi. Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, Çin, Rusya, Mısır, Venezuela, Nikaragua, Küba, Bahrain ve diğer ülkelerin muhalif sesleri bastırmak için hapiste tuttuğu aktarıldı.

Koronavirüse karşı verilen küresel mücadelede ABD’li mahkumların ve diğer siyasi tutukluların sağlıklarının korunması ayrıca güvenliklerinin sağlanması gerektiği belirtildi. Senatörler Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’li tutukluların ve siyasi mahkumların serbest bırakılması için açık çağrılarda bulunmasını istedi.