ABD Senatosu’ndan Kerry’ye Türkiye mektubu

ABD Senatosu’ndan Kerry’ye Türkiye mektubu

ABD’li 19 senatör Dışişleri Bakanı John Kerry’ye bir mektup yazarak, 1 Kasım seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete basına yönelik baskılara ve kapatmalara son verilmesini gündeme getirmesini istedi.

ABD Kongresi’nden 65 milletvekilinin Başkan Barack Obama’ya yazdığı ‘endişe’ mektubunun ardından bir mektup da Senato’dan geldi. Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda yaşananların “en kritik” mesele olarak nitelendirildiği mektuba, Demokrat Senatör Chuck Schumer ile Cumhuriyetçi Senatör Roger Wicker’ın öncülüğünde 19 Federal Senatör destek verdi.

Geçen ay Hürriyet Gazetesi’ne yapılan saldırı ve İpek Koza Holding’e ait medya kuruluşlarına yönelik polis baskının ardından gelen mektupta, Türkiye’den basın mensuplarına saldırıların yanında önde gelen medya kuruluşlarına yönelik baskın ve kapatma haberlerinin geldiğine dikkat çekildi.

Türk hükümetinin, özellikle seçim sürecinde basın özgürlüğünün önemi konusunda ABD’nin duruşunu anlaması gerektiği vurgulandı.

FREEDOM HOUSE’UN RAPORUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Mektupta, bu problemin yeni olmadığı Freedom House’un basın özgürlüğü raporunda Türkiye’nin “özgür olmayan” ülke olarak en düşük kategoride yer aldığı belirtilerek, Tükiye’nin demokrasisini geliştirmesi için basın özgürlüğü, seçim süreci ve güçlü demokratik kurumlara yönelik yaklaşımını geliştirmek zorunda olduğu kaydedildi.

Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan adayı Ted Cruz da mektuba imza atan senatörler arasında yer aldı.

ABD Temsilciler Meclisi’nden birkaç gün önce Başkan Obama’ya hitaben yazılan mektup da Türkiye’ye ilişkin benzer kaygılar dile getirilmişti. Amerikalı Milletvekilleri, Türkiye’de bağımsız, açık, şeffaf ve adil bir seçim yapılmasına destek verilmesi gerektiğini belirterek, Başkan Barack Obama’ya seçimlerin adil bir atmosferde gerçekleşmesini sağlamak üzere gerekli adımları atması için Türk hükümetini teşvik etme çağrısında bulunmuşlardı.

İŞTE O MEKTUP

İşte 19 senatörün Kerry’ye yazdığı mektup:

Sayın Bakan Kerry,

Parlamento seçimleri öncesinde Türk hükümetinin basın özgürlüğüne yaklaşımına ilişkin kaygılarımızı dile getirmek adına yazıyoruz. 1 Kasım seçimleri hızla yaklaşırken, basın özgürlüğünün demokratik sürecin tam uygulanması için merkezi konum taşıdığı yönündeki duruşumuzun Türk hükümetince anlaşılma gereği kaçınılmazdır.

Maalesef bu yeni bir problem değil. Freedom House’a göre, Türkiye son 3 yılda basın derecelendirmesinde en düşük not olan “özgür olmayan” kategorisine girdi. Basın mensuplarına saldırıların yanı sıra önde gelen medya kuruluşlarına zorla kapatma ve baskın haberleri geliyor. Eğer Türkiye demokratik hedeflerine ulaşmayı umuyorsa, medyada özgür ve tarafsız yayıncılık ile özgür ve adil bir seçim ortamının temin edilmesi ideallerine saygı gösterme mecburiyeti vardır.

Türkiye önemli bir NATO müttefiki ve dünyanın önemli bir bölgesinde kritik bir oyuncudur. İstikrarı, Amerika Birleşik Devletleri ve NATO müttefikleri için bir önceliktir. Demokrasisi tekamüle devam ederken, Türkiye’nin basın özgürlüğü ve seçim süreçlerine yaklaşımını iyileştirmesi ve daha güçlü demokratik kurumlar inşa etmesi bir zorunluluk teşkil etmektedir. Bu en kritik önemi haiz meseleleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümeti ile 1 Kasım seçimleri öncesinde ele almaya sizi güçlü şekilde teşvik ediyoruz. Bu konudaki ilginize minnettarız.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.