ABD Senatosu’dan siber güvenlik tasarısına onay

ABD Senatosu’dan siber güvenlik tasarısına onay

ABD Senatosu, siber güvenliğin tehdidinin önüne geçilmesi amacıyla teknoloji firmalarının bilgilerini ilgili devlet kuruluşlarıyla paylaşmasına izin veren tasarıyı onayladı. Senato’da yapılan oylamada 83 Senatör yasaya destek verdi. 14 Senatör ise aksi oy kullandı.

Tasarı, Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Richard Burr tarafından sunuldu. İstihbarat Komitesi Başkan Yardımcısı Demokrat Senatör Dianne Feinstein de desteğini açıkladı.

Senato’daki oylamanın ardından açıklama yapan Dianne Feinstein, “Bu iyi bir tasarı. İlk adım. Tüm siber saldırıları ve sızmaları engelleyemeyecek belki ama firmalara siber tehdit görmeleri halinde bilgi paylaşmalarına olanak sağlayacak” dedi.

TÜM TEKNOLOJİ FİRMALARI KARŞI

Siber Güvenlik Bilgi Paylaşımı Kanunu (CISA), aralarında Apple, Twitter ve Dropbox’un olduğu dev teknoloji ve sosyal firmaların tepkisine yol açmıştı. Apple senatodaki oylama öncesi yaptığı yazılı açıklamada, “CISA’ya destek vermiyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Üyeleri arasında Microsoft, Google, Facebook, Amazon, Nvidia, eBay, ve Yahoo’nun olduğu Bilgisayar ve İletişim Endüstrisi Birliği (CCIA) ise yaptığı yazılı açıklamada söz konusu tasarının Amerikan Bilişim Teknolojileri endüstirisine büyük zararı olacağını ve düzeltilmesi gerektiğini dile getirdi.

Tasarı bu yıl başında Temsilciler Meclisi’nin de onayını almıştı. Senato’da gelecek hafta yapılması beklenen final oylamasından da geçecek olursa tasarının Temsilciler Meclisi’nden geçtiği şekli ile uyumlu hale getirilmesi gerekecek. Daha sonra ise imzalanması için Başkan Barack Obama’ya gönderilecek.

BEYAZ SARAY DA DESTEK VERİYOR

Beyaz Saray yönetiminin İç Güvenlik Bakanlığı’nı ilgilendiren bazı detaylar dışında tasarıya destek verdiği biliniyor. Beyaz Saray Sözcüsü Eric Shultz, geçen Ağustos ayında yaptığı açıklamada, “Siber güvenlik önemli bir ulusal güvenlik meselesidir ve Senato bu tasarıyı en kısa zamanda gündemine almalı ve geçirmelidir” ifadesini kullanmıştı.

Kanunun bu haliyle yasalaşması halinde Apple, Google, Twitter, Facebook ve Microsoft gibi dev firmalar siber güvenlik noktasında bir tehdit görmeleri halinde kullanıcılarının bilgilerini hükümet ile paylaşacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.