ABD, ilk kaçak göçmen grubu sınırdışı etti

ABD, ilk kaçak göçmen grubu sınırdışı etti

ABD, içlerinde 18 aylık bebekten 15 yaşına kadar toplam 21 çocuğun olduğu bir grup Honduraslı kaçak göçmeni ülkelerine iade etti. Kaçak göçmenler, Başkan Barack Obama güney sınırından kaçak girmeye çalışan çocuk ve yetişkinlerin hızlı bir şekilde sınırdışı edilmesi için çalışacağını ifade ettiğinden beri sınırdışı edilen ilk grup oldu.

Son yıllarda Honduras, El Salvador ve Guatemala gibi ülkelerden gelen kaçak göçmenlerin artış göstermesiyle ortaya çıkan soruna çare bulmak için tartışmalar devam ederken dün New Mexico eyaletinden havalanan bir uçak 17 kadın, 12 kız ve 9 erkek çocuğu Honduras’ın Pedro Sula şehrine götürdü.

Reuters tarafından yayınlanan habere göre, kaçak göçmenler arasında bulunan Dalia adlı kadın, 6 yaşındaki Nubia adlı kız çocuğu ile birlikte bir ay önce Honduras’tan ayrıldıklarını söyledi. Dalia, iki hafta içinde de Meksika-ABD sınırına ulaşmayı başardıklarını belirterek, yol boyunca çok zorluklar çektiklerini ve soğuklar nedeniyle de kızının hastalandığını aktardı. Sınırı geçebilmek için bir adama 7 bin dolar ödediğini dile getiren Dalia, ‘‘ABD sınırını geçerken yakalandık ve bizi hayvanlar gibi bir odaya tıktılar. Küçük bir odada 50 kadar insandık ve kimi kadınlar kuçaklarında çocukları ile ayakta uyumak zorunda kaldı.’’ dedi. Amerikalı yetkililerin kendilerine kötü muamele etmesinden yakınan Dalia, iki hafta kaldığı hapis günlerinin çok zorlu geçtiğini dile getirdi.

Ekim 15, 2013 ile Haziran 15, 2014 tarihleri arasında Meksika sınırını ilegal şekilde geçmeye çalışan 52 bin çocuk ABD’li yetkililer tarafından yakalandı. Sınırı geçen çocuk sayısının bir önceki yıla oranla iki kat arttığına işaret eden yetkililer ayrıca yakalanmadan kurtulup ABD’ye giren kaçak çocuk göçmen sayısının da binlerce olduğu tahmininde bulunuyor.

Honduras, El Salvador ve Guatemala da son yıllarda artan şiddet nedeniyle insanların ABD’ye kaçmak istediği belirtiliyor. Bu ülkelerde şiddetin artmasına gerekçe olarak Meksikalı uyuşturucu tacirleri gösteriliyor. Meksikalı uyuşturucu baronlarının ABD’ye ilegal yoldan girmeye çalışan insanlarla ülkeye uyuşturucu sokmaya çalıştıkları da ifade ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.