ABD Dışişleri Sözcüsü, Zaman’a gaspla ilgili soru yağmuruna tutuldu

ABD Dışişleri Sözcüsü, Zaman’a gaspla ilgili soru yağmuruna tutuldu

Zaman’a gasp, ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü’nü soru yağmuruna tutturdu. Sözcü, günlük basın toplantısında AP, Reuters, AFP gibi uluslararası medyanın Zaman’a gasp sorularına yanıt vermek zorunda kaldı.

Washington’da günlük basın toplantısında Dışişleri Bakanılığı Sözcüsü John Kirby’e birçok uluslararası basın kuruluşu muhabirleri Türk hükümetinin Zaman’a yönelik gasp olayına ABD’nin tepkisini sordu. Kirby, Zaman’a kayyım atanmasına yönelik ABD’nin sert eleştirilerini hatırlattı ve, ‘‘Biz bu konuda net bir şekilde eleştirilerimizi dile getirdik’’ dedi.

Zaman’a kayyım atanmasına neden olan mahkeme kararı hakkında açık eleştiri yaptıklarını anımsatan Kirby, ‘‘Süregelen haberler konusunda endişemiz devam etmekte’’ dedi.

Zaman’ın gasbını eleştirme konusunda net konuştuklarının altını çizen Kirby, ‘‘Bu konuda çok açık sözlü olduk. Türk demokrasisi bizim için hala önemli. Türk hükümetinin kendi anayasasında yer alan temel hak ve değerlere uygun hareket etmesi Türk halkının yararına. Ve biz de bunu istiyoruz’’ diye konuştu.

Cuma günü Zaman’ın yayın çizgisine müdahale edilmemesi yönünde açıklamada bulunduğuna ancak hafta sonu kayyımın çıkardığı ilk gazetede tam tersi durumun yaşandığı yönündeki soruya Kirby, ‘‘İşlerin gittiği yönden çok endişe duymaktayız’’ diye cevap verdi.

”ANAYASA’DAKİ DEMOKRATİK DEĞERLERE TERS KARARLAR”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türk hükümetinin kendi Anayasası’nı çiğnediğini söyledi. ABD’nin dile getirdiği kaygı ve endişelere inat Türk yetkililerin bu sözleri duymazdan geldiği yönündeki bir soruya Kirby, yine net cevap verdi. Kirby, ‘‘Açıkça görülüyor ki uluslararası toplum ile bizim çağrılarımıza rağmen bu tür kararlar almaya devam ediyorlar. Hem de kendi anayasalarında yer alan demokratik prensiplere doğrudan zıt kararlar bunlar’’ diye cevap verdi.

Türk hükümetinin basın özgürlüğü konusunda tavrını anayasaya aykırı olduğuna işaret eden Kirby, ‘‘Kendi (Türk hükümeti) anayasal yükümlülüklerini görmezden gelmeye devam ediyorlar. Bu gelişmelerden endişe duyup duymadığımızı soracak olursanız cevabım evet. Kesinlikle evettir!’’ dedi.  

Amerika’nın Türkiye Büyükelçisi John Bass’ın dile getirdiği rahatsızlıklar konusunda ‘‘dürüst’’ ve ‘‘açık’’ konuştuğunu aktaran John Kirby, Başkan Barack Obama ile Dışişleri Bakanı John Kerry’in Bass’a güveninin tam olduğunu vurguladı.

Bir gazetecinin AKP hükümeti taraftarı basında Bass’a yönelik sert eleştirel haberlerin yer aldığını hatırlatması üzerine Kirby, ‘‘Büyükelçimiz hakkındaki eleştirileri gördük. Büyükelçimize, başta Başkan ve Dışişleri Bakanı (Kerry) görevini yerine getirdiği konusunda en üst derecede güveni ve inancı bulunmakta’’ dedi.

Bass’ın demokrasi ve basın özgürlüğü konularında dile getirdiği kaygılarının Türk halkının yararına olduğu için dile getirdiğini aktaran Kirby, ‘‘Türk halkı Büyükelçi Türkiye’nin başarısı, halkı ve geleceğini gerçekten çok önemsiyor. Bundan dolayı da kendisi bu gibi önemli konular için sesini yükseltmektedir. Tekrar ediyorum, Kerry’in tam desteğine sahip’’ diye konuştu.  

Bir gazetecinin Türkiye ile Washington’un demokratik müttefikliklerinin bitip bitmeyeceği sorusuna Kirby, ‘‘Böyle bir şey kimsenin çıkarına olmaz… Bunu görmekte istemeyiz. Türkiye’nin demokratik başarılarını arzuluyoruz’’ şeklinde cevap verdi.

Türkiye ile ilişkilerini tek konuya indirmedikleri mesajını veren Kirby, Ankara ile ayrı düştükleri her konuda çekişmek durumunda olmadıklarını ifade etti. Dışişleri Bakanı Sözcüsüne bir başka gazeteci de ‘Türk demokrasinin yanlış yolda mı ilerliyor’ sorusuna, ‘‘Gidişatın yanlış yolda olduğu konusunda hiçbir şüphe yok. Türkiye’de basın özgürlükleri konusunda aynı şeyleri kaç kez daha söylemem gerek (?) Kesinlikle doğru yolda ilerlemiyor’’ diye cevapladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.