ABD Dışişleri Bakanlığı: Nükleer müzakereler 1 Nisan’a sarkabilir

ABD Dışişleri Bakanlığı: Nükleer müzakereler 1 Nisan’a sarkabilir

ABD Dışişleri Bakanlığı gün içinde olumlu gelişmelerin olması halinde müzakerelerin bir gün süreyle uzatılabileceğini açıkladı.

İsmini vermek istemeyen ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “İlerleme kaydettiğimiz sürece tabii ki çalışmaya devam edeceğiz. Buna yarın da dahil.” dedi. Yetkili, gün boyunca müzakerelerde alınan mesafenin değerlendirileceği ve buna göre atılacak adıma karar verileceğini dile getirdi.

P5+1 ülkeri ile İran arasında süren nükleer müzakerelerde çerçeve antlaşma için son gün olarak 31 Mart tarihinde karar kılınmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf dün yaptığı açıklamada müzakerelerin 31 Mart tarihini aşması halinde bu yönde kararlar alınmasının zorlaşacağını ifade etmişti.

BEYAZ SARAY: YAPICI GEÇTİĞİ SÜRECE YARINA SARKABİLİR

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest İran ile P5+1 ülkeleri ile İsviçre’nin Lozan şehrinde devam eden müzakerelerin yapıcı geçmesi halinde 31 Mart’tan sonra da devam edecebileceğini kaydetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest günlük basın toplantısında gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Earnest, müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi halinde aniden görüşmelere son vermenin anlamlı olmayacağını ifade etti. Müzakerelerin yarına sarkmasının ihtimal dahilinde olduğunu kaydeden Earnest, “Gerekmesi halinde ve yapıcı olduğu sürece bu görüşmelere yarın da devam edecekler.” şeklinde konuştu.

Earnest, ABD yönetiminin gerekmesi halinde yarından sonra da müzakereleri sürdürüp sürdürmeyeceğine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

İran ile bir yıldan uzun bir süredir devam eden müzakerelerde ‘nükleer silah elde etmeye gidecek yolların kapatılması ve izinsiz denetimler’ gibi ciddi tahhütler talep ettiklerini belirten Earnest, bu tahhhütleri yerine getirmekten kaçınması halinde ABD’nin ‘farklı alternatifleri’ gözden geçireceğini dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.