ABD Dışişleri Bakanlığı: 74 senatörün mektubuna cevap vereceğiz

ABD Dışişleri Bakanlığı: 74 senatörün mektubuna cevap vereceğiz

ABD Dışişleri Bakanlığı, 74 senatörün imzası ile Dışişleri Bakanı John Kerry’e hitaben yazılan ve Türkiye’de son dönemde yaşanan basın özgürlüğü ihlallerine yönelik kaygıların yer aldığı mektuba cevap vereceklerini açıkladı.

Amerikalı senatörlerin dörte üçünün imzaladığı ‘Türkiye mektubu’ ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki günlük basın toplantısında gündeme geldi. Toplantında konuya ilişkin sorulara cevap veren ABD Dışişleri Bakanlığı Basınla İlişkiler Direktörü Jeff Rathke, söz konusu mektubun kendilerine ulaştığını ve cevap vereceklerini dile getirdi. Rahtke, “Çok sayıda Amerikalı Senatör tarafından imzalanan mektup birkaç gün önce bize ulaştı. Türkiye’de basın özgürlüğü ve yakın zamanda tutuklanan gazeteciler hakkında endişelerini dile getiriyorlar. Tabii ki mektuba cevap vereceğiz.” dedi.

Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmelere yönelik kaygılarını dile getiren Rathke, “Geçmişte de açıkça ifade ettiğimiz gibi Türk hükümetinin ifade ve toplanma özgürlüğü, adil yargı ve yargı yönetimine müdahalesine yönelik kaygılarımız sürüyor.” ifadelerini kullandı.

“88 KONGRE ÜYESİNİN MEKTUBUNA CEVAP VERDİK”

Geçtiğimiz ay 88 Kongre üyesi Kerry’ye benzer içerikli bir mektup göndermişti. Basın toplantısında bu mektup da gündeme geldi. “Önceki mektuba cevap verdiniz mi?” şeklindeki soruya Rathke, “Evet.” cevabını verdi. Rathke, söz konusu mektuba bizzat Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından başka bir mektupla cevap verildiğini söyledi. Ancak mektubun detayını girmekten kaçındı. “Kongre üyeleri ile yazışmalarımızı kamuoyu ile paylaşmıyoruz.” dedi.

SENATO MEKTUBUNDAKİ “ERDOĞAN YONETİMİ” İFADESİ

Senato’nun Kerry’ye gönderdiği mektupta Türkiye ile ilgili kaygılar dile getirilirken hükümetin başı Ahmet Davutoğlu olmasına rağmen “Erdoğan yönetimi” ifadesi geçiyor. Mektupta bu ifadenin kullanılması ABD Senatosu’nda Türkiye’nin hala Recep Tayyip Erdoğan tarafından yönetildiği algısının hakim olduğu yorumlarına neden olmuştu.

Rathke’ye mektupta geçen bu ifade hatılatırlarak, “Dışişleri Bakanlığı’nın da görüşü bu şekilde mi?” sorusu soruldu. Soruya yorum yapmaktan kaçınan Rathke, “Türkiye’nin iç ve anayasal düzenlemeleri konusuna girmeyeceğim.” dedi.

“ŞUAN İÇİN POLİTİKAMIZDA BİR DEĞİŞİKLİK YOK”

Senato mektubunda Kerry’ye basın özgürlüğüne ilişkin meselelerin barışçıl bir yolla çözümü adına Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşması çağrısı yapılıyordu. “Politikanızda, barışçıl çözümü sağlamak amacıyla herhangi bir değişiklik var mı?” şeklinde bir soru ile karşılaşan Rathke, “Şu noktada herhangi bir politika değişikliğimiz yok.” cevabını verdi.

Basın toplantısında Rathke’ye Türkiye’de son zamanlarda kamu görevlilerine hakaretten dolayı artan gözaltı sayıları konusundaki düşünceleri de soruldu. Rathke, benzer kaygıları bu mesele için de taşıdıklarını kaydetti. “Bu kesinlikle kaydı duyduğumuz bir konu.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.