Zarrab, yarın hakim karşısına çıkıyor

Zarrab, yarın hakim karşısına çıkıyor

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları delme, bankacılık sahteciliği ve kara para aklama suçlamaları ile bir yılı aşkın süredir tutuklu yargılanan İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab, yarın New York’un Manhattan şehrinde hakim karşısına çıkacak.

New York Güney Mahkemesi Hakimi Richard Berman, Zarrab’ı savunacak avukaların, aynı zamanda Türk işadamının zarar verdiği iddia edilen Chase, Citibank, Bank Of America, Well Fargo gibi bankaları da savunmasını göz önüne alarak, bu durumun bir ’çıkar çatışması’ oluşturup oluşturmadığı ile ilgili bir oturum yapılmasına hükmetmişti.

“ERDOĞAN İLE GİZLİ GÖRÜŞME BASINA SIZDIRILDI”

Hakim Berman, ABD Başkanı Donald Trump’a yakınlığıyla bilinen, New York eski Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ile eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey’in, Reza Zarrab davasındaki rolleri ve ücretlerinin kim tarafından ödendiğine dair sorularının yanıtlanmasını da istemişti. Savunma makamı, hakimin talebi üzerine hazırladığı belgeleri mahkemeye sunmuş ancak belgeler elektronik sisteme girilmemişti.
Geçtiğimiz gün gizlilik kararının kaldırılmasıyla sisteme giren 31 sayfalık belgede avukat ücretlerinin Zarrab’ın kendisi, ailesi veya muhasebecisi aracılığıyla ödendiği ifade edildi.

Belgelerde, ayrıca Giuliani ve Mukasey’in Türkiye’ye giderek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinin gizli bilgi olmasına karşın, basına sızdırıldığı belirtildi. Belgelere göre; Mukasey, iki ülke arasında Amerikan ulusal çıkarlarına uygun bir anlaşma sağlamaya çalıştı. Davada Zarrab lehine gelişmeler sağlanması halinde ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarının daha fazla savunabileceği öne süren Mukayes, her iki tarafın da anlaşmaya açık olduğu vurguladı.

“ANKARA ABD-PYD ORTAKLIĞINA DAHA AZ SES ÇIKARABİLİR”

Giuliani de, Zarrab’a verdikleri hukuk danışmanlığı hizmetinin kapsamında üst düzey Türk ve Amerikalı yetkilerle görüşmeler yapmanın da bulunduğunu belirtti. Zarrab’ın avukatlarının ilişkili olduğu şirketlerin Türkiye adına lobi faaliyetlerini yaptığı belirtilmişti.
Tüm bu gelişmeler yaşanırken New York Times, Türkiye’deki EDAM düşünce kuruluşu başkanı Sinan Ülgen’in ‘Zarrab’ın tahliyesi halinde Türkiye’nin ABD’nin Suriye’deki misyonuna daha olumlu yaklaşacağı’ ifadelerine yer verdi. Haberde, anlaşma sağlanması halinde Türkiye’nin ABD-PYD ortaklığına dahi az ses çıkarabileceği belirtildi.

New York Güney Bölgesi Başsavcı Vekili Joon H. Kim, geçtiğimiz haftalarda mahkemeye sunduğu 29 sayfalık dilekçede aralarında tutuksuz sanıklar Muhammed Zarrab, Can Zarrab, Camelia Jamshidy ve Huseyin Najafzadeh ile tutuklu sanıklar Reza Zarrab ve Mehmet Hakan Atilla’nın suç niteliklerinin aynı olduğu gerekçesiyle davaların birleştirilmesini istemişti. Zarrab 75 yıl hapis, 50 milyon dolar para cezası, Atilla da 50 yıl hapis 2 milyon dolar para cezası ile yargılanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.