Zafer Çağlayan da Reza Zarrab ile birlikte yargılanacak

Zafer Çağlayan da Reza Zarrab ile birlikte yargılanacak

Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, New York’ta tutuklu yargılanan Reza Zarrab’ın iddianamesine girdi.  

New York Güney Bölgesi Başsavcı Vekili Joon H. Kim, eski Bakan Zafer Çağlayan, Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan, Halk Bankası Dış Operasyonlar eski Müdürü Levent Balkan ve Reza Zarrab’ın çalışanlarından Abdullah Happani hakkında da iddianame hazırladı.

New York’ta, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları ihlal ederek ABD’yi dolandırmak, İran kurumları adına yüz milyonlarca dolar değerinde işlemlerde bulunmak ve  bu işlemlerden kara para aklamak’ suçlarından yargılanan Reza Zarrab ile bağlantılı olarak hazırlanan yeni iddianamede Çağlayan’ın  ‘İran’a yönelik ABD yatırımlarını delmek, İran Devleti ve İran merkezli kuruluşların yerine Amerikan finansal kuruluşları kullanarak yüzlerce milyon dolarlık para transferi yaparak sahtecilik yaptığı’ belirtiyor.

Açıklanan iddianamede illegal işlemlerin yapıldığı sırada işlerin yolunda gitmesi için  Zafer Çağlayan ve Süleyman Aslan’a da milyonlarca dolar rüşvet verildiği ifade edildi. İddianamede adı geçenlerin ABD hükümetine, bahsi geçen para transferleri ve kara para aklama konularında yalan söylediği bildirildi. 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında adı geçen eski Bakan Zafer Çağlayan, New York’ta tutuklu bulunan Zarrab ile aynı suçlardan yargılanacak. Davaya Hakim Richard Berman bakacak.

Çağlayan, ABD’yi dolandırmaktan en fazla 5 yıl, kara para aklamalarından en fazla 20’şer yıl ve banka sahteciliğinden de en fazla 30’ar yıl hapis cezası ile yargılanacak.

Zarrab, 19 Mart 2016’da Miami’ye geldiği sırada gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Aynı suçlardan yargılanan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla 27 Mart 2017’de JFK Havaliman’ında gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutulanmıştı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.