Türk toplumu New Jersey vali adaylarını masaya yatırdı

Türk toplumu New Jersey vali adaylarını masaya yatırdı

New Jersey halkı 12 yıl aradan sonra valilik seçimlerine gidiyor. Seçime sayılı günler kala adaylar arasındaki yarış bütün hızlıyla devam ediyor.

Göçmenlerin yoğun yaşadığı New Jersey’de Demokrat Parti adayı Phil Murphy güçlü görünse de Cumhuriyetçi Parti adayı Kim Guadagno da iddialı bir şekilde seçim çalışmalarını sürdürüyor.

7 Kasım seçimlerinden önce Türk-Amerikan toplumu üyeleri ile bir araya gelerek adaylar ve seçimlerle ilgili neler düşündüklerini araştırdık. Türk toplumunda genel olarak Demokrat aday Murphy destek buluyor. Ancak, Guadagno’yu da destekleyen isimler yok değil.

New Jersey’in Woodland Park şehrinde oturan Levent ve Rukiye Koç ailesi, seçim öncesi vali adaylarının projelerini konuşmak üzere bazı arkadaşlarını evinde ağırladı. Katılımcılar ikram edilen Türk yemeklerinden sonra  yerel siyasetten, Başkan Donald Trump’ın politikalarına kadar bütün konuları konuşma fırsatı buldu.

Katılımcılardan Tarkan Şenol, Donald Trump’ın göreve gelmesinden sonra işlerinin azalmasından yakındı. İnşaat, tekstil ve dekorasyon alanında farklı yatırımları bulunan Türkiyeli göçmen valilik seçimlerinde Murphy’e oy vermeyi planlıyor. Kim Guadagno’nun, “Emlak vergilerini düşüreceğim” vaadlerini olumlu karşılayan ancak bu konuda politikacıların bazen fikirlerini değiştirebileceğine dikkat çeken Şenol “Uzun yıllardır Vali Chris Christie ile çalışan Guadagno, şimdi ne değişti de vergileri düşürmeyi planlıyor” dedi.

25 yıldır ABD’de yaşayan Senol, yeni valinin özellikle emlak vergilerini indirmesi ve eğitim alanında yeni projeler geliştirmesini bekliyor. Okullardaki puanlama sisteminin değiştirilmesi gerektiğini belirten Şenol, emlak vergilerinin, okul puanlarına göre değişmesinin çok adil olmadığı görüşünde. Valinin bu adaletsizliği gidermesi gerektiğini belirtti.

Bir diğer katılımcı İhsan Yeşil ise Cumhuriyetçilerin bazı değerlerinin Türk toplumuna daha yakın olduğunu ancak Demokratların, insan hakları ve özgürlük konularında göçmen aileleri desteklediklerine dikkat çekti. Demokrat adayın, çok sayıda göçmen ailelerin yaşadığı NJ gibi bir eyalette daha şanslı olduğunu belirten Yeşil, “NJ’de kim seçilirse seçilsin, göçmen karşıtı bir insan olacağını düşünmüyorum. Buna rağmen bizim göçmenler genelde Demokratları tercih ediyor” diye konuştu.

Geceye ev sahipliği yapan Koç ise Demokrat adayı Murphy’nin, Wall Street’ten gelen bir isim olduğunu hatırlatarak “Onun, orta gelirli aileleri anlayacak birisi olduğunu zannetmiyorum” dedi. New Jersey ve New York’taki Türk toplumunda aktif olarak bulunan ve  şu anda akademisyenleri yönledirmek amacıyla kurulan North East Turkish-American (NETA) Derneği’nin direktörlüğünü yapan Koç, daha önce hep demokratlara oy verdiğini ancak bu seçimlerde idareci tecrübesi olan ve yargı camiasından gelen Guadagno’ya oy vereceğini ifade etti. Koç “İnanıyorum Guadagno, hem emlak vergilerinin düşürecek, hemde eyaletteki yolsuzlukların üstüne gidecek” diye konuştu. Yerel seçimlerin başkanlık seçimlerinden farklı olduğuna değinen Koç, “Başkanlık seçiminde parti önemlidir. Ancak valilik gibi yerel seçimlerde ise aday daha önemlidir. New Jersey’e seçilecek bir Cumhuriyetçi valinin orta gelirli aileler ve göçmenler aleyhinde adım atmasını beklemiyorum.”

Levent Koç’un eşi Rukiye Koç ise yeni valinin bütün etnik gruplarla iyi diyalog kurarak ilişkilerini geliştirmesini istiyor. ABD’deki Türk toplumunun Avrupa’ya göre daha eğitimli olduğunu kaydeden Koç, yerel yönetimlerin Türk toplumu ile daha fazla bir araya gelerek, daha fazla yararlanabileceğini önerisinde bulundu. Bayan Koç, New Jersey’e seçilecek valinin göçmeler aleyhinde bir politika geliştirmeceğini düşünüyor.  

Koç ailesinin en küçük kızı Munise ise, seçilecek validen tek talebi New York’ta olduğu gibi New Jersey’de de üniversitelerin ücretsiz olması.  

‘TRUMP’TAN SONRA İŞLERİMİZ AZALDI’

Başkan Donald Trump’tan önce müşterilerinin kredi kart kullanma oranı yüzde 40-45 iken, şu anda o oranın yüzde 15’lere düştüğünü belirten Türk iş adamı Şenol, “Trump’ın göçmen karşıtı politikalarından sonra özellikle orta gelirli aileler, artık ellerindeki paraları harcamıyor, biriktirmeye çalışıyor. Çünkü insanlar Trump’ın her an ne yapacağını kestiremiyor. Bu belirsizlik, tüketimin önemli bir parçasını oluşturan göçmen ailelerde endişelere sebep oluyor” diye konuştu.

‘BİZ DE DAHA GÜÇLÜ VE DEMOKRAT BİR AMERİKA İSTİYORUZ’

Trump’ın Twitter paylaşımından ziyade “ABD’yi daha da nasıl güçlü kılarım” yönünde adımlar atmasını beklediklerini ifade eden Şenol, “25 yıldır ABD’de yaşıyorum. Her zaman ABD’nin güçlü olmasını istedim. Ancak son zamanlarda, başkan Twitter paylaşımları ve kişisel konuları ile gündeme geliyor. Bu durumda bizi üzüyor” şeklinde görüşlerini belirtti.

Türk asıllı iş adamı, zaman zaman Amerikalı dostları ile Trump’ın politikalarını konuştuklarını hatırlatarak, “Amerikalı arkadaşlarımız da başkanın göçmenler aleyhinde yaptığı çalışmaları desteklemiyor. Her zaman bize destek oluyorlar. Biz de bir an önce durağana geçen işlerimizin açılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeşil, Amerika’nın tüm dünyaya örnek olmasını istediklerini ifade ederek “Türk-Amerikan toplumu olarak, ABD’nin insanlara sağladığı özgürlük ve demokrasi alanında attığı adımları ile gündeme gelmesini arzuluyoruz” dedi. Siyasetçilerin, Türk toplumunu daha yakından tanıması gerektiğine dikkat çeken Yeşil, “ABD’deki Türk toplumunun eğitimli bir kesim. Buda topluma daha hızlı uyum sağlamalarını sağlıyor. Politikacılar, Türk toplumunu daha iyi tanırsa, daha sıcak ilişkiler kurabilir.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.